Σουηδία: Στέλνει ερευνητικό καταδυτικό σκάφος στον Nord Stream για τις διαρροές
Πηγή: Reuters
Η Σουηδία έστειλε ένα καταδυτικό σκάφος τη Δευτέρα στην τοποθεσία των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα που έσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά τις εκρήξεις στην περιοχή, για να ερευνήσει ένα περιστατικό που πρόσθεσε νέα ένταση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.
«Η ακτοφυλακή είναι υπεύθυνη για την αποστολή, αλλά τους υποστηρίζουμε με μονάδες», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του σουηδικού ναυτικού, Τζίμι Άνταμσον. «Το μόνο που ονομάζουμε είναι το HMS Belos, το οποίο είναι ένα υποβρύχιο σκάφος διάσωσης και κατάδυσης».
Η σουηδική ακτοφυλακή είπε ότι το Nord Stream 1 είχε σταματήσει να διαρρέει, αλλά μια υπερπτήση υποδηλώνει ότι αέριο εξακολουθούσε να αποστραγγίζεται από το Nord Stream 2 και να αναβλύζει στην επιφάνεια σε ακτίνα 30 μέτρων.
Το Κρεμλίνο ενίσχυσε τους ισχυρισμούς ότι η Δύση ευθύνεται για τις διαρροές, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως αποτέλεσμα.
Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Οι ευρωπαϊκές χώρες υποπτεύονται δολιοφθορά, αλλά αρνήθηκαν να πουν ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτό.
Η Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο είπε επίσης ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναληφθούν στον τελευταίο εναπομείναντα άθικτο αγωγό στο δίκτυο Nord Stream 2, μια πρόταση που πιθανότατα θα απορριφθεί δεδομένου ότι η Ευρώπη απέκλεισε τον Nord Stream 2 την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η πρόταση ακολουθεί τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ρωσίας την Κυριακή ότι το δίκτυο Nord Stream θα μπορούσε να επισκευαστεί, με δεδομένο χρόνο και επαρκή κεφάλαια.
Η Νορβηγία στέλνει στρατιώτες
Το Nord Stream ήταν ένα σημείο ανάφλεξης στην ενεργειακή αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας που έχει χτυπήσει τις δυτικές οικονομίες και πυροδότησε μια κρίση κόστους ζωής.
Η Ρωσία μείωσε σταθερά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 φέτος πριν τις σταματήσει εντελώς στα τέλη Αυγούστου, κατηγορώντας τις τεχνικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες είπαν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.
Το Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ και οι δυτικές χώρες αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της Ρωσίας να εγκαταλείψουν την αντίθεσή τους στο έργο.
Ταραγμένες από τις διαρροές του Nord Stream, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να ενισχύουν την ασφάλεια και την επιτήρηση γύρω από κρίσιμες υποδομές που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις.
Η Νορβηγία, ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, δήλωσε ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες για τη φύλαξη μεγάλων χερσαίων μονάδων επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ιταλία ενίσχυσε την επιτήρηση και τους ελέγχους στα υποβρύχια καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, δήλωσε πηγή στο Reuters.
Η εστίαση έχει επίσης στραφεί στην ασφάλεια άλλων γραμμών παροχής φυσικού αερίου.
Η Eni, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία, το Σαββατοκύριακο είπε ότι η Ρωσία διέκοψε όλες τις ροές φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου του Tarvisio, αν και ο διευθύνων σύμβουλός της τη Δευτέρα, απέδωσε τη διακοπή σε βραχυπρόθεσμα τεχνικά ζητήματα .
Η διακοπή των ροών μέσω του σημείου εισόδου του Tarvisio “δεν έχει καμία απολύτως σχέση με γεωπολιτικούς παράγοντες. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Gazprom θα έπρεπε να πληρώσει μια χρηματική εγγύηση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αυστρία στην Ιταλία που δεν υπήρχε πριν”, είπε ο Claudio Descalzi.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας