Βουλγαρία – Ελλάδα: Κοινό βήμα ενεργειακής «απελευθέρωσης» 

Βουλγαρία – Ελλάδα: Κοινό βήμα ενεργειακής «απελευθέρωσης» 

Πηγή: Eurokinissi

Τα εγκαίνια του αγωγού αυτού αποτελούν μια πολύτιμη ενεργειακή «ανάσα» για την Ελλάδα και, για αυτόν τον λόγο άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαιρετίσει τη λειτουργία του αγωγού

Η θέση σε λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) θα επιτρέψει στη Σόφια, η οποία δεν έχει λάβει αέριο από την Gazprom από τον Απρίλιο, να απελευθερωθεί από το ρωσικό αέριο και στην χώρα μας να αποκτήσει μεγαλύτερη ενεργειακή αυτοπεποίθηση.

Από τη σκοπιά της Ελλάδας, η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σόφια μόνον τυχαία δεν ήταν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή. Η Ελλάδα ανήκει στις 15 από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζήτησαν τον καθορισμό ανωτάτης τιμής στο φυσικό αέριο. Ο ορισμός, ωστόσο, του πλαφόν δεν κατέστη δυνατός λόγω της άρνησης άλλων χωρών μελών, οι οποίες ουσιαστικά επιμένουν να ακολουθούν την ενεργειακή γραμμή της Γερμανίας.

Έτσι, δεν κατέστη δυνατή η θέσπιση πλαφόν κατά την χθεσινή σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Τα εγκαίνια του αγωγού αυτού αποτελούν μια πολύτιμη ενεργειακή «ανάσα» για την Ελλάδα και, για αυτόν τον λόγο άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαιρετίσει τη λειτουργία του αγωγού, προβαίνοντας σε σχετικές δηλώσεις.

Από την άλλη, αυτή η διασύνδεση επιτρέπει στη Βουλγαρία να διαφοροποιήσει τις πηγές της και να είναι λιγότερο ευάλωτη στο ρωσικό αέριο. Η γειτονική μας χώρα, όντας ιδιαίτερα εξαρτημένη ενεργειακά από τη Μόσχα πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, συνδέεται τώρα με τον αγωγό φυσικού αερίου Tanap/Tap, που προορίζεται να μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν από την Κασπία Θάλασσα στη δυτική Ευρώπη.

Επένδυση ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ

Με κόστος 220 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 50 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η ιδέα της ελληνοβουλγαρικής σύνδεσης γεννήθηκε το 2009, αλλά η υλοποίησή χρειάστηκε πολύ χρόνο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάχυναν τις προσπάθειες. Χρειάστηκε «πολλή αποφασιστικότητα» και «υπομονή» για να ολοκληρωθεί, τόνισε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι επίσης ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή, αφού επιδιώκει πάση θυσία να μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play