Πάπας: «Ο Πούτιν να σπάσει το σπιράλ βίας και θανάτου»
Πηγή: NBC News/ The Times of Israel
Για πρώτη φορά κάνει ευθεία αναφορά στο πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου ο Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας, πριν από επτά μήνες, στις 24 Φεβρουαρίου, ο πνευματικός ηγέτης κάπου 1,3 δισεκατομμυρίων Χριστιανών αναφέρεται ρητά στον Β. Πούτιν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να τερματίσει το «σπιράλ βίας και θανάτου» στην Ουκρανία, τονίζοντας τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Σε ομιλία του για την Ουκρανία μπροστά σε πολλές χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κάλεσε επίσης τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να είναι ανοιχτός σε κάθε «σοβαρή πρόταση για ειρήνη».
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι έκανε μια επείγουσα έκκληση «στο όνομα του Θεού», με την ελπίδα να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι «παράλογο» να απειλείται ο κόσμος με πυρηνική σύγκρουση.
«Λυπούμαι βαθιά για τη σοβαρή κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες. (…) Αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, στο βαθμό που μας κάνει να φοβόμαστε για ανεξέλεγκτες και καταστροφικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σχετικά με τις πρόσφατες προσαρτήσεις κατεχομένων εδαφών, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για «νέες ενέργειες που αντιβαίνουν στις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Δύο ημέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση στη Ρωσία σχεδόν του ενός πέμπτου του εδάφους της Ουκρανίας, ο Φραγκίσκος υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα όλων των χωρών για «κυρίαρχη και εδαφική ακεραιότητα».
«Η έκκλησή μου απευθύνεται πάνω απ’ όλα στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να τον παρακαλέσω να βάλει τέλος σε αυτή τη σπείρα βίας και θανάτου, ακόμη και από αγάπη για τον λαό του».
Ο Πάπας της πολυπληθέστερης χριστιανικής Εκκλησίας στον κόσμο πρόσθεσε: «Από την άλλη πλευρά, στενοχωρημένος από τα τρομερά δεινά του λαού της Ουκρανίας μετά την επιθετικότητα που υπέστη, κάνω μια εξίσου ελπιδοφόρα έκκληση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας να είναι ανοιχτός σε μια σοβαρή πρόταση ειρήνης».
Έως τώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε προτιμήσει να τηρήσει μια ουδέτερη στάση. Δεν είχε λάβει μέρος υπέρ της μιας ή της άλλης εμπόλεμης πλευράς.
Μάλιστα, δεν είχε δεχθεί εισηγήσεις για να σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό των Ουκρανών, οι οποίοι αποτελούν και τη βαλλόμενη πλευρά. Αυτή η μάλλον ουδέτερη στάση παραχωρεί, πλέον, τη θέση της στην ανοικτή παραίνεση προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη στιγμή που η πυρηνική απειλή είναι, και επισήμως, στο τραπέζι και που η λεγόμενη «επισημοποίηση» της προσάρτησης κατεχομένων είναι γεγονός εδώ και δύο ημέρες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας