Ιράν: Το κίνημα διαμαρτυρίας συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα
Συμπληρώνει τρεις εβδομάδες και συνεχίζει, ακάθεκτο, το κίνημα διαμαρτυριών που έχει εξαπλωθεί σε όλο το Ιράν και που έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 91 θανάτους.
Είναι ενδεικτικό της ζέσης των κινηματικών διεργασιών το γεγονός ότι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο Ιράν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο
Οι διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Κούρδης Μάχσα Αμινί, που πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, είναι η μεγαλύτερη έκφραση κινηματικής διαμαρτυρίας απέναντι στις ακραίες κατασταλτικές μεθόδους του καθεστώτος έχει ήδη προκαλέσει αρκετούς δεκάδες θάνατοι σε όλη τη χώρα.
Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν συγκεντρώσεις σε πολλά πανεπιστήμια το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Τεχεράνης, και ορισμένοι φοιτητές στις πορείες ζήτησαν την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν σε προηγούμενες διαδηλώσεις.
Κίνημα με έντονη φοιτητική παρουσία
Σύμφωνα με αλλεπάλληλες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεκάδες φοιτητές διαμαρτύρονται και συλλαμβάνονται από τις αρχές.
Το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι διαδηλωτές συνελήφθησαν σε μια πλατεία κοντά στο πανεπιστήμιο.
Άλλο πρακτορείο μετέδωσε βίντεο, που γυρίστηκε στις πύλες του Πανεπιστημίου του Ισφαχάν και κατά τη διάρκεια του οποίου ακούγονται πυροβολισμοί.
Επίσημος ιστότοπος είχε αναφέρει νωρίτερα, επικαλούμενος εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η Μάχσα Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ακατάλληλη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του εξαιρετικά αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας της, στις 17 Σεπτεμβρίου, και σταδιακά εξαπλώθηκαν στις 31 επαρχίες του Ιράν, αναμειγνύοντας όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναφέρει τουλάχιστον 52 θανάτους και αρκετές εκατοντάδες τραυματισμούς που συνδέονται με την καταστολή του κινήματος.
Οι αρχές δήλωσαν ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύονται την κοινωνική αναταραχή, για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τακτικά τους διαδηλωτές ως ταραχοποιούς και αντάρτες.
Υπερεθνικά χαρακτηριστικά
Το κίνημα για την 22χρονη Αμινί δεν περιορίζεται πλέον στο εσωτερικό του Ιράν, αλλά λαμβάνει και υπερεθνικά χαρακτηριστικά.
Το κίνημα έχει γίνει αποδεκτό στον δυτικό κόσμο, όπου προβάλλονται τα αιτήματα των διαδηλωτών για την ανάγκη φιλελευθεροποίησης του πολιτικού καθεστώτος, με κυριότερα την ουσιαστικοποίηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών, όπως είναι η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Επίσης, το κίνημα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιάρμπακιρ, μια μεγάλη πόλη στα νοτιοανατολικά με κουρδική πλειοψηφία.
Οι διαδηλωτές κουνούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα, άλλες ιρανικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», το εμβληματικό σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας