Η πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ για την τιμή του φυσικού αερίου
Πηγή: weforum/eurokinissi
Παρέμβαση – πρόταση έκανε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου.
Ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, στην οποία καταθέτει πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου της ΕΕ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από φόρο φυσικού αερίου που επιβάλλεται στις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καταφέρει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση του κόστους των καυσίμων.
Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι Είκοσι Επτά καλούνται να εγκρίνουν αυτές τις προτάσεις κατά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή.
Με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προτείνει ειδική εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτός ο φόρος θα παρείχε στις χώρες της ΕΕ περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα βοηθούσε την Ευρώπη να λάβει δάνειο με ευνοϊκά επιτόκια περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή
Τράπεζα Επενδύσεων για την τοποθέτηση του προτεινόμενου ταμείου, αναφέρει η επιστολή.
Το ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις εν όψει των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, αλλά και να στηρίξει επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο, για να βοηθήσει την Ευρώπη να μεταφέρει το ρωσικό αέριο.
Η Ελλάδα, η οποία έχει ξοδέψει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακές επιδοτήσεις και άλλα μέτρα, παλεύει με την ενεργειακή κρίση και υποστηρίζει ότι μια αποτελεσματική απάντηση βρίσκεται τώρα στο ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σχετικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας