Nord Stream: Στη «γραμμή των σιτηρών» κινείται η Ρωσία
Πηγή: REUTERS/ Lisi Niesner/energyconnects
Επιμένει η Ρωσία να κινείται στη «γραμμή των σιτηρών» σε σχέση με το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, επιχειρώντας να βγάλει ψεύτες τους Ευρωπαίους, που ανησυχούν για την ομαλή ροή.
Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εκφράστηκαν κυρίως από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η Ρωσία εξαπολύει επίθεση εναντίον των Ευρωπαίων, κάνοντας λόγο για «παράλογους και ψευδείς» ισχυρισμούς.
Με αυτόν τον τρόπο, το Κρεμλίνο επιμένει να ακολουθεί την πολιτική που τήρησε και μετά την σύναψη των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, όταν υπονόμευσε την συμφωνία για την απεμπλοκή ουκρανικών σιτηρών με την εξαπόλυση πυραύλων εναντίον ουκρανικών στόχων.
Επιπλέον, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κατά κόρον ως μέσον για την άσκηση απειλών εναντίον της Δύσης και, ιδίως, εναντίον της Ε.Ε., δεδομένου ότι οι χώρες – μέλη της Ένωσης εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αυτήν την φορά, για λογαριασμό του δικτάτορα του Κρεμλίνου έδρασε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κάθε άλλο παρά έδειξε να φείδεται χαρακτηρισμών.
Πιο αναλυτικά, κατά τον Πεσκόφ, είναι «ανόητο και παράλογο» να υποπτευόμαστε ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις τεράστιες διαρροές που εντοπίστηκαν μετά τις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ενώ οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν «δολιοφθορά».
Είναι «ανόητο και παράλογο» να υποπτευόμαστε , ισχυρίζεται ο Πεσκόφ, πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις τεράστιες διαρροές που εντοπίστηκαν μετά τις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.
Αυτές οι διαρροές που επηρεάζουν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 είναι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «προβληματικές για εμάς, επειδή και οι δύο αγωγοί είναι γεμάτοι με (ρωσικό) αέριο, έτοιμο προς άντληση, και αυτό το αέριο είναι πολύ ακριβό. Τώρα αυτό το αέριο διαφεύγει».
Και οι δύο υποδομές υπέστησαν ζημιές από υποβρύχιες εκρήξεις ανοιχτά ενός νησιού της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα, προκαλώντας εκτεταμένο βρασμό. Αυτοί οι αγωγοί είναι εκτός λειτουργίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε την πιο άμεση και ηχηρή απάντηση σε αυτή τη δολιοφθορά, ότι η Κυβέρνηση της Δανίας χαρακτήρισε τις εκρήξεις «σκόπιμες πράξεις» και ότι η Ουκρανία ισχυρίστηκε πως αυτές οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα «σχεδιασμένης τρομοκρατικής επίθεσης» από τη Ρωσία εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Ν. Πεσκόφ κάλεσε «να σκεφτούν όλοι πριν μιλήσουν, να περιμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων για να μάθουν αν πρόκειται για έκρηξη ή όχι».
«Αυτή η κατάσταση απαιτεί διάλογο, ταχεία αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των πλευρών για να μάθουμε τι συνέβη. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μια πλήρη απουσία διαλόγου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι η Ρωσία πρόκειται να αναδιπλωθεί, ανασκευάζοντας τις δηλώσεις αυτές και συμβάλλοντας στην ομαλότερη ροή φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει με τις συμφωνίες για τα σιτηρά, όταν και αναδίπλωσε τη στάση της και συμμορφώθηκε στις νομικές δεσμεύσεις της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας