Αλκιβιάδης Στεφανής: Ο Ερντογάν θέλει να “χρεώσει” στην Ελλάδα ένα “θερμό” επεισόδιο
Πηγή: dw/αρχείου eurokinissi
Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε ένα “θερμό” επεισόδιο, αλλά που θα μπορούσε να το “χρεώσει” στην Ελλάδα, ώστε να μην καταρρεύσει το αφήγημά του περί αμυνόμενης Τουρκίας, εκφράζει ο Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ακριτικών θεμάτων, αποκωδικοποιεί τις τουρκικές επιδιώξεις και δίνει ένα στίγμα της ελληνικής αντίδρασης, σε συνέντευξή του, στο Liberal.
Εξηγεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος «δεν θα ήθελε να το προκαλέσει αυτός το θερμό επεισόδιο», καθώς «δεν τον συμφέρει γιατί παρουσιάζει στη διεθνή κοινότητα ένα αφήγημα ότι αυτός είναι ο αμυνόμενος και εμείς τον προκαλούμε με τις επεκτατικές μας, τις μαξιμαλιστικές μας βλέψεις. Αλλά αυτό είναι μακριά από την αλήθεια. Θα το ήθελε λοιπόν να συνέβη αλλά να το προκαλέσουμε εμείς». Η Ελλάδα ωστόσο έχει και την ψυχραιμία και την εκπαίδευση να τα διαχειριστεί όλα αυτά, όπως επισημαίνει.
Δίνοντας το στίγμα της ελληνικής αποτροπής, ο κ. Στεφανής διαμηνύει ότι: «Η λέξη φόβος, ή φοβικά σύνδρομα δεν ταιριάζουν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Η Ελλάδα προετοιμάζεται, αναλύει, σχεδιάζει και υλοποιεί μια εξαιρετική στρατηγική για το πως θα αντιμετωπίσει την Τουρκία. Φοβάται αυτός ο οποίος δεν ξέρει, αυτός ο οποίος δεν έχει τα μέσα, αγνοεί βασικές διαδικασίες και δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει απόφαση. Η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η Ελλάδα δεν φοβάται».
Όπως υπενθυμίζει ο κ. Στεφανής η ελληνική αντίδραση δεν θα είναι σημειακή: «Το κάναμε το 2020, όταν η Ελλάδα αντέδρασε ολιστικά στις πιέσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, να θεωρήσουν ότι αντίδραση της Ελλάδας ήταν υπερβολική. Η ολιστική αντιμετώπιση της Ελλάδας φόβισε την Τουρκία».
Επισημαίνει ότι μέχρι τότε, πριν το 2019, είχε μάθει ότι εάν στείλει ένα πλοίο, τότε θα στείλουμε και εμείς ένα πλοίο και θα σταθούμε δίπλα. Εμείς φύγαμε από τη σημειακή αντιμετώπιση και πήγαμε στην ολιστική αντιμετώπιση: παίρνοντας του την πρωτοβουλία και δείχνοντας του ότι εμείς θα αντιδράσουμε εκεί όπου είμαστε εμείς ισχυροί. Ισχυροί στη διπλωματία, στην εξαιρετική θέση που έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη και διεθνώς και είμαστε ισχυροί και στο πεδίο. Και είμαστε ισχυροί σε πάρα πολλά πράγματα: στον Έβρο, στην αεροπορία, στη ναυτοσύνη μας».
Όλα τα στοιχεία του Υβριδικού Πολέμου
Απογυμνώνει την τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα από το καμουφλάζ με το οποίο προσπαθεί να αποκρύψει τα πραγματικά κίνητρα των ενεργειών: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή όλα τα στοιχεία του υβριδικού πολέμου. Εργαλειοποίηση μη συμβατικών μεθόδων πίεσης: Το μεταναστευτικό. Fake news και παραπλάνηση. Το κάνει καθημερινά». Κατά την ανάλυση του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Τούρκος Πρόεδρος προβαίνει στην: «Ενεργοποίηση παραγόντων εκτός αυτών που φοράνε στολή. Ο Ερντογάν έχει ενεργοποιήσει παράγοντες έξω από τους καθαρά συμβατικούς για να πετύχει το αποτέλεσμά του».
Διαμηνύει όμως με εμφατικό τρόπο προς τη γείτονα, ότι δεν πρέπει να κάνει λανθασμένους υπολογισμούς για το είδος και το επίπεδο της ελληνικής προετοιμασίας απέναντι στην τουρκική στρατηγική: «Αναλύουμε όλο το πεδίο από τη μια άκρη του φάσματος στην άλλη με συμβατικές δυνάμεις αλλά και μη συμβατικές, υβριδικές. Βεβαίως, πρωτίστως στην οικονομία στη διπλωματία, στην αντιμετώπιση της παραπλανητικής πληροφορίας και βεβαίως εκεί που αφορά η ερώτησή σας: στο πεδίο». Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «όλες οι επιλογές σχεδιάζονται για κάθε ένα από την ατζέντα θεμάτων που σας είπα και έρχονται πάντα να αντιμετωπίσουν το χειρότερο δυνατό. Δηλαδή δεν αναλύουμε το ευνοϊκότερο σενάριο για εμάς αλλά μια ολιστική προσέγγιση για το πως θα αντιδράσουμε».
Μεταναστευτικό
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή η αήθης παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί ακόμη ένα δείγμα των τακτικισμών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι εξυπηρετούν το αφήγημα του: «Προσπαθεί όλα αυτά τα πράγματα, βλέποντας το εσωτερικό της χώρας του και την πίεση που νιώθει από εκεί, να αναδείξει σε μείζον πρόβλημα όλων των δεινών της Τουρκίας την Ελλάδα. Με όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Αυτή είναι η στρατηγική του».
Στην ίδια ανάλυση συμπεριλαμβάνεται η διάγνωση που θέλει: «Τη μια οι τακτικισμοί λέγονται αποστρατικοποίηση των νησιών και ότι θα παει στο ΝΑΤΟ και θα καταδείξει τι κάνουμε, κάτι το οποίο δεν έκανε. Την άλλη λέγεται μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση αυτού. Και τον είδαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, να προσπαθεί να αγγίξει το συναίσθημα της πλειονότητας των κρατών – μελών που είναι μουσουλμανικές. Αυτό η Ελλάδα το είχε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Η παρουσία Ερντογάν στον ΟΗΕ
Κατά την αποτίμηση του επίτιμου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν αφενός διέγειρε αρνητικά το αισθητήριο των πολιτισμένων ανθρώπων, αφετέρου αυξάνει τον βαθμό της αρνητικής έκθεσης του Τούρκου Προέδρου στον δυτικό κόσμο: «Ήταν μια παρουσία χωρίς στοιχεία, που άγγιζε συναίσθημα. Και τέτοιες ομιλίες σε ένα τέτοιο επίπεδο δεν είναι τόσο πειστικές. Και βεβαίως όλοι ξέρουν, γιατί την παρακολούθησαν, το τι έχει συμβεί πριν από δυο χρόνια με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Η χώρα του έχει καταδικαστεί για σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, είδαμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική δημοκρατία. Είδαμε το τί γινεται με το κουρδικό και τις σφαγές που κάνει. Είδαμε τι γίνεται με τη Συρία».
Σε μια χώρα, όπως λέει, η οποία ενέχεται για πράξεις οι οποίες ξεφεύγουν από τα όρια ή το πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου, δεν μπορεί η ηγεσία της να έρχεται και να κάνει μαθήματα ανθρωπισμού. Προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον τουρκικό λαό, αλλά με την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να χειραγωγήσει τόσο το εξωτερικό κατηγορώντας την Ελλάδα, όσο και στο εσωτερικό της».
Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Στεφανής υπογραμμίζει ότι μια στρατηγική για να είναι επιτυχημένη πρέπει να ταιριάζει και στο μοντέλο του ανθρώπου: «Δεν μπορεί κάποιος να φορέσει ένα ξένο κοστούμι» σημειώνει δηκτικά.
Και προσθέτει ότι «δυστυχώς για τον Ερντογάν φόρεσε το δικό του κοστούμι. Και πήγε και έκανε μια εμφάνιση, ανάλογη των παρουσιών που τον έχουμε συνηθίσει να κάνει την τελευταία περίοδο. Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας. Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες, λέγοντας τους τι να ψηφίσουν. Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας της, τι οπλικά συστήματα πρέπει και δεν πρέπει να αγοράσει. Ο τρόπος που απευθύνεται πάλι στην Ελλάδα λέγοντας μας, ποια νησιά ή ποιες περιοχές πρέπει να επισκεφτούμε και αν θα πρέπει να πάρουμε άδεια από αυτόν. Ένας τρόπος που είναι τελείως πέρα από κάθε έννοια καλής γειτονίας, συνύπαρξης, μέσα στον ίδιο οργανισμό κοινών χαρακτηρισμών και κοινών στοιχείων που πρέπει να έχουν οι δυο γείτονες».
πηγή: Liberal
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας