Ουκρανία: Αρχίζουν τα “δημοψηφίσματα” σε 4 κατεχόμενες περιοχές
Πηγή: aljazeera
Σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα και τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν θα διεξαχθούν από σήμερα και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, “δημοψηφίσματα” για την ένταξη στη Ρωσία, που προκάλεσαν την έντονη καταδίκη από τη Δύση, καθώς εκτιμώνται ως προάγγελοι της παράνομης προσάρτησης.
Οι αυτονομιστές ηγέτες ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη τα σχέδιά τους για τις κάλπες, μια πρόκληση για τη Δύση που θα μπορούσε να κλιμακώσει απότομα τον πόλεμο. Τα αποτελέσματα θεωρούνται ως προκαθορισμένο συμπέρασμα υπέρ της προσάρτησης και η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα τα αναγνωρίσουν .
Η ψηφοφορία αφορά στις επαρχίες Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας.
Η Ουκρανία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα μια αντεπίθεση που έχει ανακαταλάβει μεγάλες περιοχές εδάφους, επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη ενός πολέμου που σκότωσε χιλιάδες, εκτόπισε εκατομμύρια και ζημίωσε την παγκόσμια οικονομία.
Τα δημοψηφίσματα συζητούνταν επί μήνες από τις φιλορωσικές αρχές, αλλά οι πρόσφατες νίκες της Ουκρανίας προκάλεσαν έναν αγώνα από τους αξιωματούχους για τον προγραμματισμό τους.
Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει επίσης αυτή την εβδομάδα ένα στρατιωτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση 300.000 στρατιωτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να ανακτήσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους στην περιοχή να εκφράσουν την άποψή τους.
«Από την αρχή της επιχείρησης… είπαμε ότι οι λαοί των αντίστοιχων εδαφών θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους και η όλη τρέχουσα κατάσταση επιβεβαιώνει ότι θέλουν να είναι κύριοι της μοίρας τους», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. .
Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία σκοπεύει να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ως ένδειξη λαϊκής υποστήριξης και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για προσάρτηση, παρόμοια με την κατάληψη της Κριμαίας το 2014, την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει.
Αιτιολόγηση αυτοάμυνας
Με την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση ως απαραίτητη για την υπεράσπιση του εδάφους της. Ο Πούτιν την Τετάρτη είπε ότι η Ρωσία θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή μας» για να προστατευθεί, μια προφανής αναφορά στα πυρηνικά όπλα. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε.
«Η καταπάτηση στο ρωσικό έδαφος είναι έγκλημα που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνάμεις αυτοάμυνας», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος υπέρ της Ρωσίας θεωρούνται αναπόφευκτα. Η ψηφοφορία στην Κριμαία το 2014, που επικρίθηκε διεθνώς ως νοθευμένη, είχε επίσημο αποτέλεσμα 97% υπέρ της επίσημης προσάρτησης.
«Εάν όλα αυτά δηλωθούν ως έδαφος της Ρωσίας, μπορούν να δηλώσουν ότι πρόκειται για άμεση επίθεση στη Ρωσία, ώστε να μπορέσουν να πολεμήσουν χωρίς επιφυλάξεις», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, στην ουκρανική τηλεόραση.
Τα δημοψηφίσματα έχουν καταγγελθεί από παγκόσμιους ηγέτες και το ΝΑΤΟ.
Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος παρακολουθεί τις εκλογές, είπε ότι τα αποτελέσματα δεν θα έχουν νομική ισχύ επειδή δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της Ουκρανίας ή τα διεθνή πρότυπα και οι περιοχές δεν είναι ασφαλείς.
Δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές και μεγάλο μέρος του προπολεμικού πληθυσμού έχει τραπεί σε φυγή.
Η Ρωσία θεωρεί ήδη το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, που μαζί αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς που κατέλαβε μερικώς η Μόσχα το 2014, ως ανεξάρτητα κράτη.
Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν ότι όλα τα μέρη της Ουκρανίας που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις είναι παράνομα κατεχόμενα. Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, με μόνο το 60% περίπου της περιοχής του Ντόνετσκ στα ρωσικά χέρια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας