Ο θάνατος της Mahsa Amini πυροδοτεί οργή για την ηθική πολιτική του Ιράν
Πηγή: France 24
Μια εβδομάδα διαδηλώσεων συγκλόνισε το Ιράν αφού μια νεαρή γυναίκα πέθανε μετά τη σύλληψη της από την λεγόμενη αστυνομία ηθικής της χώρας. Η 22χρονη Mahsa Amini είχε ταξιδέψει στην Τεχεράνη με την οικογένειά της από την επαρχία του βορειοδυτικού Κουρδιστάν όταν συνελήφθη για κάτι που η αστυνομία έκρινε ως «απρεπή ρούχα» στις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ διέμενε σε ένα «κέντρο καθοδήγησης» – ένα είδος κέντρου επανεκπαίδευσης όπου οι γυναίκες διδάσκονται πώς να ακολουθούν τους κανόνες του Ιράν για τα γυναικεία ρούχα.
Μετά το θάνατό της, στις 16 Σεπτεμβρίου, Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, ζητώντας δικαιοσύνη για την άτυχη Amini.
Ορισμένες γυναίκες έκοψαν δημόσια τα μαλλιά τους και έκαψαν τις μαντίλες τους, σε πείσμα των ιρανικών αρχών.
Ορισμένοι διαδηλωτές έχουν πλέον σκοτωθεί, μετά από συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας και φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή.
Η περίπτωση της Amini, και οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, έριξαν στο προσκήνιο τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ντύνονται οι γυναίκες στο Ιράν και τις αντιδράσεις που την συνοδεύουν.
Τι θεωρείται «αποδεκτό» ντύσιμο στο Ιράν;
Οι κανόνες του Ιράν για το πώς πρέπει να ντύνονται οι γυναίκες εισήχθησαν λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση της χώρας το 1979. Δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός αλλά τηρούνται γενικοί κανονισμοί, οι οποίοι κυρίως επιβάλλουν στις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους, συνήθως με μαντίλα γνωστή ως χιτζάμπ, και να φορούν ρούχα που είναι φαρδιά και δεν εκθέτουν το στήθος τους.
Πολλές γυναίκες επιλέγουν να φορούν τσαντόρ ή άλλες παραλλαγές ισλαμικής ενδυμασίας λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Οι άνδρες υπόκεινται επίσης σε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Τα μακριά μαλλιά ή τα χτενίσματα που θεωρούνται εκκεντρικά και το να φοράς σορτς είναι απαγορευτικό. Τα ρούχα στην ιρανική κοινωνία έχουν υποστεί τεράστιες αλλαγές, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, με μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα τοπικά και ξένα ρούχα που διατίθενται σε άνδρες και γυναίκες. Οι νέοι, ειδικότερα, υιοθετούν ολοένα και περισσότερο μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο να φορούν χιτζάμπ. Αυτό οδήγησε σε περιοδικές εκστρατείες «αστυνομίας ηθικής» που ξεχωρίζουν τις γυναίκες που φορούν αυτό που οι αρχές αποκαλούν «κακή χιτζάμπ».
Τι είναι η αστυνομία ηθικής;
Η αστυνομία ηθικής είναι γνωστή ως Gasht-e Ershad, που σημαίνει περίπολος ισλαμικής καθοδήγησης. Ο όρος ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 15 χρόνια. Το ιρανικό κατεστημένο είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν διαφορετικούς τύπους περιπολιών για να επιβάλει τους υποχρεωτικούς κανόνες του για χιτζάμπ. Η αστυνομία ηθικής χρησιμοποιεί λευκά βαν με πράσινες ρίγες και συχνά σταθμεύει σε μέρη όπου συχνάζουν πεζοί ή μαζεύονται νέοι. Οι κρατούμενοι μεταφέρονται σε ένα κέντρο όπου «επαναμορφώνονται» για τους κατάλληλους ενδυματολογικούς κώδικες για ώρες. Στη συνέχεια αναγκάζονται να υπογράψουν έγγραφα που δεσμεύονται να μην επαναλάβουν το αδίκημα. Στη συνέχεια καλούνται μέλη της οικογένειας να τα παραλάβουν.
Με την πάροδο των ετών, πολλές γυναίκες ακτιβίστριες που διαμαρτύρονταν δημόσια για τους υποχρεωτικούς κανόνες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Αλλά οι τρέχουσες διαμαρτυρίες ήταν πιο συγκρουσιακές. Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τις διαδηλώσεις, οι αρχές έχουν περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Τεχεράνη και το Κουρδιστάν, ενώ επίσης έχουν αποκλείσει το Instagram και το Whatsapp.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας