Ενέργεια και γεωπολιτικά δημιουργούν νέα σκακιέρα στον Κόλπο

Ενέργεια και γεωπολιτικά δημιουργούν νέα σκακιέρα στον Κόλπο

Πηγή: siasat daily/pixabay

Nέα δεδομένα στον Κόλπο

Η ενεργειακή κρίση είναι δεδομένο πως έχει επηρεάσει όχι μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες προσπαθούν επιτακτικά να βρουν λύσεις για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά φαίνεται μέχρι στιγμής πως δημιουργούν και νέα δεδομένα στον Κόλπο.

Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης

Σβήνουν τα φώτα, χαμηλώνουν τους θερμοστάτες, εγκαθιστούν αισθητήρες κίνησης… Είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν κυβερνήσεις κρατών της κεντρικής Ευρώπης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση των περικοπών στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τι συμβαίνει με τα κράτη του κόλπου

Τα κράτη του Κόλπου ανήκουν σε μια περιοχή που έχει περάσει τρομερές δύο δεκαετίες. Εν μέσω πολέμων και εξεγέρσεων, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει βίαια στη Μέση Ανατολή και το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί από 4% το 2012 σε 3%. Η Αμερική διέκοψε τη στρατιωτική της παρουσία μετά τις καταστροφές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφήνοντας τους παλιούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των κρατών του Κόλπου, να φοβούνται ένα κενό ασφαλείας που γεμίζει το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του. Οι τρεις ενεργειακές δυνάμεις του Κόλπου, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είναι αυτοκρατορίες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, παρόλο που υποφέρουν από χαμηλότερες βροχοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ποιες οι δύο νέες αλλαγές

Το ένα είναι οι αλλαγές στις αγορές ενέργειας. Σε τρέχουσες τιμές, τα έξι κράτη του Κόλπου – τα άλλα είναι το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Ομάν – θα μπορούσαν να κερδίσουν 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία ανακατευθύνουν τον τρόπο εμπορίας ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Καθώς η ρωσική παραγωγή ρέει προς τα ανατολικά, ο Κόλπος πρόκειται να γίνει μεγαλύτερος προμηθευτής στη Δύση. Σε απάντηση στις στενές αγορές ενέργειας, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξάνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου σε πετρέλαιο με μακροπρόθεσμο στόχο να είναι οι τελευταίοι άνδρες στον κλάδο, απολαμβάνοντας το χαμηλότερο κόστος και τη λιγότερο βρώμικη εξόρυξη. Μαζί, στοχεύουν να αυξήσουν την παραγωγή από 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι σε 16 εκατομμύρια μεσοπρόθεσμα. Το μερίδιο αγοράς τους θα αυξηθεί καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο περιορίζουν τις εκπομπές και η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μειώνεται.

Καθώς το Κατάρ επεκτείνει το έργο του στο North Field τα επόμενα χρόνια, θα γίνει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (lng) ό,τι η Ταϊβάν για τους προηγμένους ημιαγωγούς: η ετήσια παραγωγή-στόχος του ισοδυναμεί με το 33% του συνόλου του LNG που διακινείται παγκοσμίως το 2021.

Την τελευταία δεκαετία το Ιράν έχει δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής σε μια βόρεια ζώνη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, του Λιβάνου και της Συρίας. Μια αντίδραση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς τα περισσότερα κράτη του Κόλπου, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλα πλησιάζουν. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις συμφωνίες του Αβραάμ, που υπέγραψαν το Ισραήλ και δύο αραβικά κράτη το 2020, οι οποίες συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων στην περιοχή.

Ένα προφανές συμπέρασμα είναι ότι ο Κόλπος είναι πιθανό να παραμείνει τόσο σημαντικός στις παγκόσμιες υποθέσεις τις επόμενες δεκαετίες όσο και τον 20ό αιώνα.

“Ταύρος” η GS για την Ενέργεια

Πολλοί κλάδοι στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, οι βασικοί πόροι και η αυτοκινητοβιομηχανία, διαπραγματεύονται με μονοψήφιους δείκτες P/E, με αυτές τις αποτιμήσεις να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση τόσο με την αγορά όσο και με τον δικό τους μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ κινούνται επίσης με μεγάλα discounts έναντι των αντίστοιχων στις ΗΠΑ – μεγαλύτερα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play