Ρωσία: Διαδηλώσεις και αντιδράσεις κατά της επιστράτευσης
Πηγή: tass/bbc/dailymail
Ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού κοινωνικού σώματος αντιδρά στην απόφαση για επιστράτευση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό κίνημα Vesna, που σημαίνει «Άνοιξη» και το οποίο στρέφεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία παρά τον κίνδυνο φυλάκισης που διατρέχει, κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώσουν την Τετάρτη κατά της κινητοποίησης 300.000 εφέδρων, που ανακοίνωσε ο Πούτιν.
«Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι άνδρες – οι πατέρες μας, τα αδέρφια μας και οι σύζυγοί μας – θα ριχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου», σχολίασε η ομάδα ακτιβιστών που καλούσε σε διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. «Τώρα ο πόλεμος έχει μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια».
Στις 3:30 μμ, τοπική ώρα, περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα επειδή διαδήλωσαν κατά της κινητοποίησης, ανέφερε η ανεξάρτητη οργάνωση OVD-Info.
Από τη φυλακή του, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης εντεκάμισι ετών, ο «νούμερο ένα» αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε ακολουθήσει μια νέα πορεία στον «εγκληματικό του πόλεμο».
«Είναι σαφές ότι ο εγκληματικός πόλεμος επιδεινώνεται (…) και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε ο Α. Ναβάλνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που καταγράφηκε από το κελί του και δημοσιοποιήθηκε από τους δικηγόρους του.
Και ο Ναβάλνι πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «θέλει να καλύψει με αίμα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» και «να αμαυρώσει όλους τους Ρώσους με αίμα».
Οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής.
Επίσης, συλλήψεις ακτιβιστών αναφέρονται στην πόλη Τομσκ, ενώ στο Γιακούτσκ, αρκετοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, όπου είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης.
Τις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 16.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια νυχτερινών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το OVD – Info, ένα ανεξάρτητο ρωσικό πρόγραμμα μέσων ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που στοχεύει στην καταπολέμηση της πολιτικής δίωξης.
Επισημαίνεται ότι ένας ρωσικός νόμος, που εγκρίθηκε μετά την εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας. τιμωρεί με δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης κάθε διάδοση «ψευδών πληροφοριών» αναφορικά με τον στρατό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας