Die Zeit: «Πιο στιβαρή πολιτική απέναντι στους Τούρκους»
Πηγή: Bloomberg/reuters
Την οργή του κυβερνητικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία της Γερμανίας προκαλεί η εκπεφρασμένη πλέον βούληση των Τούρκων να ενταχθούν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, γνωστό και ως «Ανατολικό ΝΑΤΟ». Εκπρόσωποι του τριμερούς αυτού συνασπισμού (σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι) τοποθετούνται με σαφήνεια εναντίον της Τουρκίας.
Στον συνασπισμό υπάρχουν εκκλήσεις για σκληρές συνέπειες για την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με τη Ρωσία και την Κίνα. «Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναρωτηθούν πόσο καιρό θα αφήνουν τον Ερντογάν να χορεύει στη μύτη τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνω, Γιούργκεν Τρίτιν, στην εφημερίδα Welt .
«Η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να παρακολουθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Ελλάδας. Το μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, κάνει περισσότερα για να παρακάμψει τις κυρώσεις της Ευρώπης στη Ρωσία παρά την Κίνα. Ο Ερντογάν εμποδίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα θέλει να ενταχθεί στο SCO μαζί με το Ιράν». Είναι καιρός για μια «πιο εύρωστη πολιτική για την Τουρκία». Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, πρέπει να εξεταστούν αναγκαστικά οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας.
Ο Nils Schmid, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, βλέπει το σχέδιο του Ερντογάν ως σοβαρό λάθος και ως μια νέα προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες. «Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αυτό θα ήταν ένα ακόμη συμβολικό βήμα μακριά από τη Δύση και τις αξίες της – ένα σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας».
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο μετά τη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ότι η Τουρκία θα ήθελε να συζητήσει τον στόχο της ένταξης στη συνάντηση της ομάδας στην Ινδία το επόμενο έτος.
Η Τουρκία έχει «ιστορικές και πολιτιστικές» διασυνδέσεις με την ασιατική ήπειρο και θέλει να διαδραματίσει ρόλο στον οργανισμό, τα μέλη του οποίου αποτελούν το 30% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής», είπε ο Ερντογάν. Η Τουρκία αναφέρεται επί του παρόντος ως εταίρος διαλόγου από τον οργανισμό της Σαγκάης. Σε περίπτωση ένταξης, η Τουρκία θα είναι το πρώτο μέλος της ομάδας που θα ανήκει επίσης στη δυτική αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Συγκροτήθηκε το 2001 με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ομάδα περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Το Ιράν, το οποίο, όπως η Λευκορωσία και η Μογγολία, είχαν προηγουμένως καθεστώς παρατηρητή, έγινε επίσης δεκτό στην πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Ξεκίνησε επίσης η διαδικασία αποδοχής της Λευκορωσίας, που θεωρείται η τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη.
Ο Ερντογάν κατηγορεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπου η Τουρκία έχει καθεστώς υποψηφιότητας από το 1999, χωρίς να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, για έλλειψη υποστήριξης προς την Τουρκία. Η Τουρκία και η Ρωσία, με τη σειρά τους, έχουν κοινά συμφέροντα και καλές σχέσεις σε ορισμένους τομείς, αν και η κυβέρνηση στην Άγκυρα καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Τουρκία προσπάθησε πρόσφατα να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, για παράδειγμα στο θέμα των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας