Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία – Τι είπε για την εισβολή στην Ουκρανία

Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία – Τι είπε για την εισβολή στην Ουκρανία

Πηγή: Al Jazeera/pixabay

Τους λόγους εισβολής στην Ουκρανία προσπάθησε να εξηγήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Τους λόγους εισβολής στην Ουκρανία προσπάθησε να εξηγήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που κατηγόρησε τη Δύση, ότι θέλει να διαλύσει τη Ρωσία. Ο Πούτιν υποστήριξε πως η “επιχείρηση” όπως την έχει ονομάσει έγινε για να αποτρέψει την κατάσταση αυτή.

«Αρχίσαμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος, να το αποτρέψουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Δύση έχει καλλιεργήσει την ιδέα της διάλυσης της χώρας μας, εδώ και δεκαετίες».

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και συζητώντας δημόσια για τον πόλεμο -για πρώτη φορά από τότε που η ξεκίνησε η αντεπίθεση της Ουκρανίας που απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές και είπε: «Θα δούμε πώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα τελειώσει».

Ο Πούτιν διατύπωσε την άποψη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στο πλάνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», υπογραμμίζοντας ότι «ο βασικός στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Γιατί ευχαρίστησε τον Ερντογάν

Ο Βαλντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αρχή του πολέμου του πρότεινε να συναντηθούν οι δύο πλευρές, ωστόσο αυτός που δεν είναι διατεθειμένος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι είναι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ερντογάν πάντα πρότεινε συναντήσεις με τον Ζελένσκι -αν και δεν το είχε κάνει στη συνάντησή τους αυτή τη φορά στη Σαμαρκάνδη-, λέγοντας ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης. «Ο Ερντογάν μου προτείνει διαρκώς μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, πιστεύοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν οι αρχές του Κιέβου. Αρνούνται. Ο Ζελένσκι το ανακοίνωσε. Είπε δημοσίως -δεν ξέρω πού, αλλά δημοσίως- ότι δεν είναι έτοιμος και δεν θέλει να μιλήσει με τη Ρωσία», τόνισε.

Deal Τουρκίας – Ρωσίας στην ενέργεια

Το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια και ότι σύντομα οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία τους. Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν. «Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με το 25% της πληρωμής να είναι σε ρωσικά ρούβλια», τόνισε ο Πούτιν.

Προϊόντα μέσω Τουρκίας 

Ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν λάβει σήμα ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας. «Οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα, ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αρνήθηκε ρωσική εμπλοκή στην ενεργειακή κρίση ο Πούτιν

Ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει οποιαδήποτε σχέση με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «εάν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει τους αγωγούς και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του Nord Stream 2».

Πούτιν: Να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται ο πόλεμος

Ο Πούτιν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε -βάσει των όσων μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας- πως η Ρωσία «θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, συνεχίζοντας, ο Ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ινδός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν: «Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας έχω μιλήσει στο τηλέφωνο για αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play