Ενέργεια: Μόλις 2 δισ. έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας

Ενέργεια: Μόλις 2 δισ. έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας

Πηγή: pixabay, The Wall Street Journal

Ενέργεια: Μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από έναν αμφισβητούμενο έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες, έχει καταφέρει να εισπράξει η Ιταλία

Μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από έναν αμφισβητούμενο έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες, έχει καταφέρει να εισπράξει η Ιταλία και αυτό έχει φέρει ένα δύσκολο έργο στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, μιας και καλείται να αντιμετωπίσει με μια πιθανή έλλειψη εσόδων πολλών δις., δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει προϋπολογίσει 52 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το ιλιγγιώδες κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και βενζίνης, καθώς η κρίση στην Ουκρανία επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Μεταξύ 10 και 11 δισ.ευρώ από το συνολικό πακέτο αναμενόταν αρχικά να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός έκτακτου φόρου 25% στους ενεργειακούς ομίλους που επωφελήθηκαν από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μια προκαταβολή 40% αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ από τις εταιρείες έπρεπε να καταβληθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, χιλιάδες εταιρείες αρνήθηκαν να πληρώσουν και ορισμένες από αυτές διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως για την εισφορά, λέγοντας ότι οι ασταθείς τιμές της ενέργειας δημιουργούσαν επίσης προβλήματα στις επιχειρήσεις τους.

Σε απάντηση, ο Ντράγκι ενέκρινε τον περασμένο μήνα ένα μέτρο που καθόριζε ότι η προκαταβολή θα επιβαρυνόταν με προσαύξηση 30% εάν καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου, μετά την οποία θα αυξανόταν στο 60%.

Παρά τις προθεσμίες, το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι είχε συγκεντρώσει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο επιπλέον 1 δισ. ευρώ μέχρι τις 31 Αυγούστου, ανέφεραν οι πηγές.

Σχεδόν το 30% αυτών που έχουν συγκεντρωθεί προέρχεται από την Eni, η οποία συμμορφώθηκε με το καθεστώς καταβάλλοντας μέχρι στιγμής περίπου 560 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play