Αχτσιόγλου: Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί προσκρούουν στην εξαντλημένη ανοχή της κοινωνίας
Δηλώσεις για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και όσα δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Έφη Αχτσιόγλου.
Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι είναι: “Αλληλοσυγχαιρόμενα και αυτοδικαιωνόμενα τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα επιδίδονται σε πανηγυρισμούς για τον ρυθμό ανάπτυξης του β΄ τριμήνου του 2022, προεξάρχοντος φυσικά του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εκδήλωσε και την έγνοια του για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Με περισσότερους συμπολίτες μας να είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, με τις ανισότητες να αυξάνονται, με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταποντιστεί, με 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο, με τους πολίτες να έχουν ήδη πληρώσει σχεδόν 6 δισ. παραπάνω σε φόρους απ’ ό,τι πέρυσι, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. σε ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας Μητσοτάκη, με την ενεργειακή ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και κυβερνητικά στελέχη να απειλούν την κοινωνία με τον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942, καθένας καταλαβαίνει ποιοι καρπώνονται αυτή την ανάπτυξη και ποιοι την πληρώνουν ακριβά.
Με τα funds να απειλούν τις πρώτες κατοικίες πολιτών ενώ η κυβέρνηση διά των τραπεζών διανέμει 455 εκατ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 13 επιχειρήσεις με επιτόκιο 0,77%, αποκλείοντας την ίδια στιγμή σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από χρηματοδοτήσεις και πάλι καθένας καταλαβαίνει ποιους αφορά αυτή η ανάπτυξη και ποιους όχι.
Ας έχουμε, δε, υπόψη μας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ότι οι σωρευτικές απώλειες του ΑΕΠ που συντελέστηκαν την τελευταία τριετία, δεν έχουν αναπληρωθεί.
Το δικαίωμα στους πανηγυρισμούς είναι αναφαίρετο αλλά όχι απεριόριστο. Κάποτε προσκρούει στην ανοχή. Και η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει προ πολλού εξαντληθεί”.
Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σε υψηλές πτήσεις κινήθηκε η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021.
Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%.
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας