Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για τη βίζα των Ρώσων

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για τη βίζα των Ρώσων

Πηγή: Αρχείου

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία και σε μια πολιτική απόφαση», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

Οι 27 δεν πρέπει να δείξουν τις διαφωνίες τους σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση τουριστικής βίζας για τους Ρώσους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρακάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας τα κράτη μέλη να βρουν κοινό έδαφος.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία και σε μια πολιτική απόφαση», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

«Θα εργαστώ για την ενότητα (…). Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να φαινόμαστε διχασμένοι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, δηλαδή τις σχέσεις μεταξύ (…) της ρωσικής κοινωνίας και του ευρωπαϊκού πληθυσμού», πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συγκέντρωσε τους επικεφαλής της διπλωματίας των 27 χωρών μελών, προκειμένου να συζητήσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η πρόταση πολλών κρατών μελών που συνορεύουν με τη Ρωσία για πλήρη απαγόρευση της έκδοσης τουριστικών βίζας σε Ρώσους υπηκόους, που ζητήθηκε επίσης από τις ουκρανικές αρχές, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δείχνουν διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

«Νομίζω ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό εάν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις από κοινού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, η χώρα του οποίου είναι μεταξύ των υποστηρικτών της πλήρους απαγόρευσης.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπάερμποκ προειδοποίησε ότι «μπορούμε να είμαστε δυνατοί μαζί, αλλά μόνο εάν σκεφτόμαστε σαν Ευρωπαίοι, χωρίς να υποχωρήσουμε σε εθνικιστικές φωνές».

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν την απαγόρευση – τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), καθώς και η Φινλανδία και η Πολωνία, που μοιράζονται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία – έστειλαν κοινή δήλωση στην Επιτροπή για να ζητήσουν μέτρα για «δραστική μείωση της ροής Ρώσων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον χώρο Σένγκεν».

«Μέχρι να τεθούν σε ισχύ τέτοια μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο εφαρμογής προσωρινών ρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο», ανακοίνωσαν, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική επιχειρηματική εφημερίδα.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι οι διχασμοί σχετικά με την απαγόρευση είναι πολύ βαθείς για να επιτρέψουν συναίνεση, αλλά τόνισε ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός για την αναστολή της ρωσο-ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων, με στόχο να καταλήξει σε πιο περίπλοκη, πιο μακροχρόνια και πιο δαπανηρή διαδικασία για τους Ρώσους πολίτες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play