Le Monde: Η Ρωσία μπλοκάρει αντιπυρηνικό ψήφισμα του ΟΗΕ
Πηγή: Pixabay
Κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Νέα Υόρκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό, όπου συζητήθηκαν οι κίνδυνοι πυρηνικών ατυχημάτων στην Ουκρανία, η Μόσχα δεν δίστασε να δείξει την αντίθεσή της στην έγκριση ενός κοινού κειμένου από τα 191 συμμετέχοντα κράτη.
Συγκεκριμένα, «η αντιπροσωπεία μας έχει μια βασική αντίρρηση για ορισμένες παραγράφους που είναι ξεδιάντροπα πολιτικές», είπε ο διπλωμάτης, που ηγείτο της ρωσικής αντιπροσωπείας. Εάν αυτό το κείμενο πιθανότατα δεν θα είχε αλλάξει τη φύση του πυρηνικού κινδύνου, η ρωσική θέση δείχνει την επιστροφή των εντάσεων σε αυτό το θέμα, ενώ η Μόσχα καταλαμβάνει πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και προκαλεί την απειλή πυρηνικών επιθέσεων.
Το πυρηνικό ζήτημα (και η απειλή) συνεχίζει να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Την Παρασκευή, η Ρωσία αντιτάχθηκε στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης, η οποία απέτυχε στο τέλος της διάσκεψης αναθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων σχετικά με τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT). Η Μόσχα καταγγέλλει την «πολιτική» στροφή του κειμένου και την έλλειψη «ισορροπίας».
Από την 1η Αυγούστου, οι 191 υπογράφοντες χώρες της NPT, με ένα κείμενο που επιδιώκει να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων, να προωθήσει τον αφοπλισμό και τη συνεργασία γύρω από την μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, συζητούν αυτό το θέμα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ. Αυτός ο μήνας των διαπραγματεύσεων δεν κατέστησε δυνατή τη διαμόρφωση κοινής θέσης λόγω του ρωσικού βέτο σε αυτή τη διάσκεψη, όπου απαιτείται ομόφωνη συναίνεση για τη θέσπιση δήλωσης.
«Η αντιπροσωπεία μας έχει μια βασική αντίρρηση για ορισμένες παραγράφους που είναι ξεδιάντροπα πολιτικές», δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος. Σύμφωνα με πηγές εντός της διάσκεψης, η Ρωσία άσκησε ιδιαίτερα βέτο στις παραγράφους για τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που κατέχεται από τον ρωσικό στρατό.
Το τελευταίο προσχέδιο κειμένου, που τελικά ματαιώθηκε, προκάλεσε ανοιχτά μια «μεγάλη ανησυχία» σχετικά με τις στρατιωτικές μάχες γύρω από τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τον κίνδυνο «σημαντικών επιπτώσεων στην ασφάλεια». Σε αυτό προστέθηκαν άλλα ευαίσθητα σημεία που εξετάστηκαν στις συζητήσεις, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.
Η διάσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιστροφής των πυρηνικών εντάσεων λόγω του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν διστάζει να καταλάβει πυρηνικούς σταθμούς όπως στη Ζαπορίζια, η οποία έχει γίνει σκηνή βομβαρδισμών και συγκρούσεων με τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο χειριστής των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών Energoatom ειδοποίησε χθες ότι υπήρχε κίνδυνος ραδιενεργών διαρροών γύρω από τη Ζαπορίζια, μετά από βομβαρδισμούς για τους οποίους Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας