Η Μελόνι για το δημοσιονομικό πρόγραμμά της
Πηγή: TFIGlobal/Pixabay
Για τα σχέδια της ιταλικής δεξιάς συμμαχίας αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά μίλησε στο Reuters η κ. Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες δαπάνες και στο ότι αυτές θα πρέπει να σέβονται τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς κανόνες.
Η κ. Μελόνι τόνισε: «Θέλω να είμαι πολύ προσεκτική. Κανένας υπεύθυνος πολιτικός δεν μπορεί να φανταστεί να βυθίζει τα οικονομικά της χώρας του. Θέλει να έχει πλήρη εικόνα των πόρων που μπορούν να επενδυθούν».
Η προοπτική της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων από την κ. Μελόνι στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου δημιουργεί κάποιες ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι ανησυχίες αυτές είχαν ως συνέπεια την απότομη αύξηση του κόστους κρατικής χρηματοδότησης τις τελευταίες εβδομάδες.
Το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς συμμαχίας περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις φόρων και δασμών, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και φορολογική αμνηστία, μέτρα που φαίνονται δύσκολα να εφαρμοστούν χωρίς ζημιά σε μια χώρα της οποίας το δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει ήδη το 147% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Στο σημείο αυτό, η κ. Μελόνι λέει: «Έχουμε σημειώσει ως σημαντικότερα ορισμένα θέματα που εξαρτώνται από τους λογαριασμούς του κράτους. (…) Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε, θα ήταν το προσχέδιο προϋπολογισμού και σαφώς σκοπεύουμε να το κάνουμε σεβόμενοι τις απαιτούμενες παραμέτρους».
Η Ιταλίδα πολιτικός συμπλήρωσε: «Θέλουμε μια διαφορετική θέση της Ιταλίας στη διεθνή σκηνή, για παράδειγμα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αλλά) αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, ότι θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη, ότι θέλουμε να κάνουμε τρελά πράγματα».
«Στόχος μου είναι ένα μη κάθετο ολοκληρωμένο δίκτυο ιδιοκτησίας του κράτους και ιδιωτικών παρόχων που λειτουργούν στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Πρότεινε, επίσης, οι κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς του ελλείμματος και του χρέους.
Το σχόλιο σας