Ιταλία: Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο συνολικά 370.000 θέσεις εργασίας
Πηγή: Pixabay
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής εμπορικής ένωσης Confcommercio, η συνεχής αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα θέτει σε κίνδυνο στην χώρα 370.000 θέσεις εργασίας και την συνέχιση της λειτουργίας 120.000 επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Confcommercio, οι εταιρίες του τομέα των υπηρεσιών θα ξοδέψουν φέτος 33 δισεκατομμύρια ευρώ για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το 2021 (ήταν 11 δισεκατομμύρια ευρώ) και πάνω από διπλάσιο σε σύγκριση με το 2019 (14,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
«Το όλο αυτό σκηνικό προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρει η ιταλική εμπορική ένωση και ζητά νέες, έκτακτες βοήθειες από μέρους της ιταλικής κυβέρνησης.
Ενέργεια: Η Σλοβενία μειώνει τον ΦΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης
Τη μείωση του φόρου στην ενέργεια [ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, βιομάζα και τηλεθέρμανση] θα προβεί η Σλοβενία και από το 22% θα πάει στο 9,5% για τους επόμενους οκτώ μήνες και αυτό θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο την Τρίτη, το τελευταίο από μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής.
Ο μειωμένος ΦΠΑ θα συνδυαστεί με τη ρύθμιση των τιμών, η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και η οποία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Tilen Božič, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η εξοικονόμηση θα προκύψει για τους τελικούς χρήστες.
Αρκετά ακόμη μέτρα έχουν ανακοινωθεί για τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων 41 εκατ. ευρώ σε άμεση βοήθεια προς τα φτωχότερα νοικοκυριά και 40 εκατ. ευρώ σε πληρωμές για να βοηθηθούν οι εταιρείες με υψηλό ενεργειακό κόστος, ένα βήμα που ο επιχειρηματικός τομέας χαιρέτισε ως καλό αλλά ανεπαρκές.
Αφού οι τεράστιες δαπάνες για την πανδημία Covid άνοιξαν τρύπες στα δημόσια οικονομικά, η κυβέρνηση ήταν προσεκτική όσον αφορά τις δαπάνες και υποστήριξε ότι η κατάσταση φέτος δεν είναι τόσο άσχημη, καθώς οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια χάρη σε μακροχρόνιες συμβάσεις.
Αναγνώρισε όμως ότι η βοήθεια θα πρέπει να αυξηθεί το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός Robert Golob δήλωσε πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βοήθεια το επόμενο έτος, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% του ΑΕΠ της Σλοβενίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας