Le Monde: Η ριζοσπαστική αριστερά στη Γαλλία λειτουργεί συγκεντρωτικά
Πηγή: Reuters/Pixabay
Η ριζοσπαστική αριστερά στη Γαλλία έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο κριτικής από μερίδα βουλευτών της. Καταλογίζουν στην αρχηγική ομάδα τη δημιουργία «ηγετικών πυρήνων» και τη σταδιακή αποκοπή από τις κοινωνικές και προτεραιότητες των Γάλλων.
Η βουλευτής των Nupes, Κλεμαντίν Ωταίν, ζήτησε περισσότερο «πλουραλισμό» και «κοινωνική αγκυροβόληση» από το κόμμα της, του οποίου η «αδιαφανή» λειτουργία, σύμφωνα με αυτήν, «ψαρεύει στις ενδιάμεσες εκλογές και στις μη εκλογικές περιόδους».
«Οι τρόποι λήψης αποφάσεων παραμένουν ασαφείς» για την βουλευτή. Η παρέμβαση της Κλεμαντίν Ωταίν στο ιστολόγιό της είναι αυστηρή, κατά του κόμματός της. Η βουλευτής συνεχίζει: «Δεν προσδιορίζεται ο χώρος στρατηγικής συζήτησης, αξίζει να επαναπροσδιοριστεί ο διαχωρισμός μεταξύ τοπικού και εθνικού». Αρκετά για να φέρουν εσωτερική συζήτηση, τρεις μέρες από τα θερινά πανεπιστήμια του κομματικού συνασπισμού στο Ντομ.
Η εκλεγμένη με τη σημαία του συνασπισμού κομμάτων, που καταλαμβάνει τα έδρανα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, έχει επικρίνει αρκετές φορές, τα τελευταία χρόνια, τη λειτουργία του κινήματος, στο οποίο κυριαρχεί η χαρισματική μορφή του Ζαν – Λυκ Μελανσόν.
Στη δημοσίευση του ιστολογίου, η βουλευτής είναι λιγότερο προσβλητική από ό,τι στο παρελθόν, αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα των Nupes σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κόμματα: «Πιο ευέλικτοι, προσανατολισμένοι στη δράση, πολύ προσβλητικοί στα κοινωνικά δίκτυα, απαλλαγμένοι από εσωτερικές κοινοβουλευτικές μάχες, το κίνημά μας ήταν ικανός να ανταποκριθεί σε κάποιες από τις απαιτήσεις της εποχής μας». Αλλά μετανιώνει για την «αδιαφανή» οργάνωση.
Η Κλεμαντίν Ωτίν παρατηρεί ότι «η επιχείρηση που εγκρίθηκε αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, με τον αντίκτυπό της στις βουλευτικές εκλογές. Τα αποτελέσματα είναι λιγότερο θετικά στις ενδιάμεσες και στις μη εκλογικές περιόδους». Αποδοκιμάζει τη μονιμότητα ενός «μικρού ηγετικού πυρήνα», ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με την «διαφορετικότητα» και την «πολυφωνία» που επιθυμεί. Η βουλευτής πρεσβεύει «τον συνδυασμό συναίνεσης και πλουραλισμού», με ψήφους σε περίπτωση μπλοκαρίσματος.
Η βουλευτής προτείνει, επίσης, να συντονιστούν καλύτερα μεταξύ τους οι «ομάδες δράσης», που συγκεντρώνουν επαναστάτες ακτιβιστές σε τοπικό επίπεδο. «Είναι απαραίτητο να υπάρχουν και οι Nupes σε αυτήν την κλίμακα, αυτή της πόλης, ενός οικισμού, ενός διαμερίσματος ή και μια περιοχής».
Τέλος, η Κλεμαντίν Ωτίν ελπίζει ότι η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) θα είναι «βιώσιμη». Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με επιστροφή στη «βάση» του κόμματος, στις «περιφερειακές συνελεύσεις», κινούμενες με δημοκρατικό, πλουραλιστικό τρόπο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας