La Repubblica: Πώς εξοικονομούμε νερό σε περίοδο ξηρασίας
Πηγή: Pixabay
Η γειτονική μας Ιταλία ζει ένα κατεξοχήν global ζήτημα των καιρών μας: ξηρασία λόγω καύσωνα και λειψυδρία. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, επιβλήθηκε «καθεστώς εκτάκτου ανάγκης» και οι αρμόδιες αρχές προέβησαν σε ορισμένες, πολύ πρακτικές συστάσεις προς τους καταναλωτές, που μπορούν να οδηγήσουν στην εξοικονόμηση του μοναδικού αγαθού και που είναι απαραίτητο να έχουμε και στη Χώρα μας υπ’ όψιν.
Η Ιταλία βιώνει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών και οι περιορισμοί στη χρήση νερού παραμένουν σε ισχύ σε πολλές περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σε πέντε βόρειες περιοχές επιβλήθηκε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δημοτικές αρχές επέβαλαν μέτρα εξοικονόμησης νερού, συμπεριλαμβανομένων των ορίων στη χρήση του πόσιμου νερού.
Ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί, οι ιταλικές αρχές ζητούν από όλους να καταβάλουν προσπάθεια για εξοικονόμηση νερού αυτό το καλοκαίρι. Ορισμένες από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές είναι οι ακόλουθες συμβουλές.
Πρώτον, εξοπλίζουμε τις βρύσες μας με αεριστή. Οι αεριστές αναμιγνύουν το νερό που βγαίνει από τις κανονικές βρύσες με τον αέρα και μειώνουν την πίεση του νερού, επιτρέποντας έτσι στα νοικοκυριά να εξοικονομούν μεταξύ 6.000 και 8.000 λίτρα νερού ετησίως. Μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε κατάστημα οικιακών ειδών, κοστίζουν γενικά από ένα έως δύο ευρώ και είναι εξαιρετικά εύκολο να τοποθετηθούν μόνοι σας.
Δεύτερον, ελέγχουμε αν υπάρχουν διαρροές στο σπίτι. Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν ακόμη και μικρές διαρροές στη χρήση νερού ενός νοικοκυριού δεν πρέπει να υποτιμάται.
Επίσης, προτιμάμε το ντους από το μπάνιο. Τα μπάνια είναι ένας υπέροχος τρόπος για να χαλαρώσουμε και να απαλλαγούμε από το άγχος που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά χρησιμοποιούν επίσης δύο έως τρεις φορές τη μέση ποσότητα νερού που καταναλώνεται κάνοντας κανονικό ντους (δηλαδή μεταξύ 40 και 60 λίτρων).
Ακόμη, δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει όταν δεν είναι απαραίτητο. Φυσικά, δεν χρειάζεται να κρατάμε τη βρύση ανοιχτή όταν δεν χρειαζόμαστε τρεχούμενο νερό. Κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη κατά τη διάρκεια μιας σειράς καθημερινών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος των δοντιών σας και του ξυρίσματος.
Επιπροσθέτως, θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων και το πλυντήριο ρούχων μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα.
Επίσης, ποτίζουμε τα φυτά μας το βράδυ. Το νερό εξατμίζεται γρήγορα τις ώρες αιχμής της ημέρας, ενώ ο ρυθμός εξάτμισης είναι χαμηλότερος το βράδυ, όταν η θερμοκρασία πέφτει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας