Κίνα: Μεταβαίνουν στη Ρωσία στρατεύματα για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις
Πηγή: Pixabay
Κινεζικά στρατεύματα θα μεταβούν άμεσα στη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε κοινά γυμνάσια με τη Ρωσία και άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Ινδίας, της Λευκορωσίας και του Τατζικιστάν, ανακοίνωσε σήμερα [17/8] το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
Η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δεν συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση.
Τα γυμνάσια εντάσσονται σε μια διμερή συμφωνία συνεργασίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παρόμοια κοινά γυμνάσια με επικεφαλής τη Ρωσία και τη συμμετοχή της Κίνας έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το Reuters.
«Ο στόχος είναι να εμβαθύνουμε την πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, να διευρύνουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και να ενισχύσουμε την ικανότητα να απαντάμε σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κίνα: Ερευνητικό πλοίο έφθασε στη Σρι Λάνκα παρά τις ανησυχίες της Ινδίας
Κινεζικό πλοίο επιστημονικής έρευνας έφθασε στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, ανακοίνωσαν οι αρχές, παρά τις ανησυχίες της Ινδίας και των ΗΠΑ, που φοβούνται ότι θα επιδοθεί σε κατασκοπεία.
Το σκάφος Yuan Wang 5 έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί στη νήσο υπό τον όρο ότι δεν θα κάνει καμία επιστημονική έρευνα για όσο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα, ανέφεραν αξιωματούχοι του λιμένα, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Ινδία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Το πλοίο επρόκειτο να φθάσει την 11η Αυγούστου, όμως το Κολόμπο ζήτησε από το Πεκίνο να αναβληθεί ο ελλιμενισμός μετά τις διαμαρτυρίες της Ινδίας, που εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια της. Αλλά τελικά το Σάββατο, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις, η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε πως αποφάσισε να επιτρέψει να ελλιμενιστεί το ερευνητικό σκάφος στο Χαμπαντότα και να παραμείνει εκεί για έξι ημέρες.
Η χώρα σε κρίση χρειάζεται απελπιστικά κάθε οικονομική βοήθεια που μπορεί να εξασφαλίσει. Το 2017, το Κολόμπο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος 1,4 δισεκ. δολαρίων στο Πεκίνο για την κατασκευή του λιμανιού Χαμπαντότα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εκμετάλλευσή του σε κινεζική εταιρεία για 99 χρόνια.
Διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης και ανάλυσης ναυτιλιακών δεδομένων περιγράφουν το Yuan Wang 5 ως πλοίο επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης. Ινδικά ΜΜΕ όμως το παρουσιάζουν ως πλοίο «διπλής χρήσης», που χρησιμεύει επίσης για κατασκοπεία, ειδικά για να εντοπίζονται εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Το Νέο Δελχί θεωρεί πως το πλοίο έχει σκοπό να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, καθώς η υποήπειρος απέχει ελάχιστα από τη νήσο. Ευρύτερα, ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτηρίζει το πλοίο επιστημονικής έρευνας πόρο του κινεζικού στρατού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας