Ευρώπη: Ξηρασία και καύσωνας “απειλούν” την ενεργειακή επάρκεια και την οικονομία
Πηγή: REUTERS/Peter Nicholls/Pixabay
Μπροστά σε μια ενεργειακή αλλά και οικονομική απειλή βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρωζώνης καθώς ο καύσωνας σε συνδυασμό με την ξηρασία δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας και όχι μόνο. Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη δυσκολία να διοχετευθούν σε τρίτες χώρες σιτηρά, εκτός από την άνοδο των τιμών έχει προκληθεί και “ενεργειακό black out”. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ψύχονται με νερό από ποτάμια, έχουν περιορίσει τη δυναμικότητά τους. Τα ποτάμια της Γαλλίας μπορεί να μην είναι τόσο βασικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά χρησιμεύουν για την ψύξη των πυρηνικών εργοστασίων που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα
Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά αυτό μειώθηκε κατά περίπου 40% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στην Ισπανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από την Rystad Energy.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία αντισταθμίζει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εισάγοντας μεταξύ άλλων από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές ενέργειας.
Οι ανησυχίες επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς τις τελευταίες ημέρες οι χώρες αυτές έζησαν νέες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να μην έφτασαν στα επίπεδα του καύσωνα διαρκείας των 40+ βαθμών Κελσίου του Ιουλίου, αλλά η επιμονή τους δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι κάτι έχει αλλάξει στο κλίμα.
Τα ποτάμια στερεύουν προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων
Ο Ρήνος – πυλώνας των οικονομιών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας για αιώνες – έχει στεγνώσει μέχρι το σημείο να γίνει σχεδόν αδιάβατος σε ένα βασικό σημείο, εμποδίζοντας τεράστιες ροές ντίζελ και άνθρακα. Ο Δούναβης, ο οποίος κάνει μια διαδρομή 1.800 μιλίων της κεντρικής Ευρώπης μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, έχει επίσης προβλήματα , εμποδίζοντας το εμπόριο σιτηρών και άλλων ειδών.
Το μείζον αυτό θέμα με τη διακοπή των πλωτών οδών έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη: η περιοχή βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης, καθώς η εισβολή της Ρωσίας τροφοδοτεί τον πληθωρισμό συμπιέζοντας τις προμήθειες τροφίμων και ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Albert Jan Swart, οικονομολόγο μεταφορών στην ABN Amro Bank NV, οι δυσμενείς συνθήκες αναμένεται να παρασύρουν τις οικονομίες της περιοχής πολύ χειρότερα από το πλήγμα των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκλήθηκαν από ζητήματα εκτροπής του Ρήνου το 2018.
Οι προσωρινές λύσεις των κυβερνήσεων
Η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει σε πυρηνικές εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια την ώρα που το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη, αναφέρει πως μόλις το νερό στα ποτάμια λιγοστέψει ή ζεσταθεί πρέπει να σταματά η ψύξη στους πυρηνικούς σταθμούς, γιατί το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλα είδη στα ποτάμια.
Ακόμη και στη Νορβηγία, η οποία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άνοιξε η συζήτηση για περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας