Γερμανία: Πάνω από 300.000 άνεργοι λόγω ενεργειακής κρίσης
Πηγή: Bankingnews
Η κρίση στον ζωτικής σημασίας τομέα της ενέργειας συμπαρασύρει και την εργασία, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, υπό την εποπτεία του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).
Συγκεκριμένα, με βάση την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η ανεργία πρόκειται να καλπάσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Αιτία για αυτή την έκρηξη ανεργίας, που αναμένεται, είναι ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο ιδιαίτερα υψηλός δείκτης ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Μόσχα.
Έτσι, η ισχυρότερη οικονομία ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου και ο ισχυρότερος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει με το φάντασμα μιας διογκούμενης ανεργίας, η οποία προβλέπεται να φθάσει τους 337.000 ανθρώπους έως το τέλος του έτους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου
Μελετών (IW) του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, «ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, η καθημερινή ζωή γίνεται όλο και πιο ακριβή για πολλούς Γερμανούς. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν και πάλι τον Ιούλιο κατά περισσότερο από 35%, οι τιμές των τροφίμων κατά σχεδόν 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Χάρη στα κυβερνητικά μέτρα, όπως το εισιτήριο των 9 ευρώ, ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε στο 7,5%, αλλά αυτά έχουν μόνο προσωρινό αποτέλεσμα και μια συνέχιση θα είχε το τίμημά της».
Στο οικονομικό αυτό περιβάλλον, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι «οι μελλοντικές προοπτικές είναι δυσοίωνες: οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ακόμη κύμα τιμών. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι σπάνια και είναι πιθανό να γίνουν και πάλι σημαντικά ακριβότερα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αυτό είναι πιθανό να έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί προσομοίωσης της IW: Εάν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κατά 50% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά άλλες 0,9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο για το έτος αυτό και κατά άλλες 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2023. Εάν η τιμή του φυσικού αερίου διπλασιαστεί – κάτι που φαίνεται ρεαλιστικό δεδομένης της τρέχουσας αύξησης των τιμών – ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατά μέσο όρο το 2022 και κατά σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας