Ευλογιά των πιθήκων: Αλλάζει την ονομασία του ο ΠΟΥ
Πηγή: Pixabay
Την αλλαγή της ονομασίας της ευλογιάς των πιθήκων επιθυμεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ΠΟΥ] και μάλιστα καλεί και τους πολίτες να μπουν σε διαδικτυακή πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλλουν τις ιδέες τους για το νέο όνομα. Μάλιστα αυτή η ενέργεια έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση για τη μετονομασία της ασθένειας.
«Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για το νέο όνομα της ασθένειας της ευλογιάς των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει», ανέφερε η οργάνωση στο σχετικό ανακοινωθέν, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι επιβλαβείς παρανοήσεις που σχετίζονται με το τρέχον όνομα.
Η ανάθεση ονομάτων σε ιούς συνήθως εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ, αλλά ο οργανισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν ιδέες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης, σύμφωνα με τη δήλωση. Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου ο ΠΟΥ είπε ότι σχεδίαζε να μετονομάσει τον ιό, μετά από αιτήματα επιστημόνων από όλο τον κόσμο και αξιωματούχων δημόσιας υγείας που είπαν ότι το σημερινό όνομα ενθαρρύνει το επιβλαβές στίγμα.
Σε προηγούμενα κρούσματα, η ευλογιά των πιθήκων έχει συσχετιστεί με τρωκτικά. Ορισμένα τοπικά τμήματα υγείας το αποκαλούν ήδη με διαφορετικά ονόματα. στο Σικάγο, το γραφείο δημόσιας υγείας χρησιμοποιεί, για παράδειγμα τα αρχικά MPV. Από τον Μάιο, η νόσος έχει εξαπλωθεί με πάνω από 31.000 κρούσματα παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 πριν υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία ασθενειών και ιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Και εκείνη την εποχή, οι κύριες παραλλαγές ονομάστηκαν ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κυκλοφορούσαν, μια πρακτική που δεν χρησιμοποιείται πλέον γιατί ενθαρρύνει τις διακρίσεις.
Αφού συγκάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στις 8 Αυγούστου, ο ΠΟΥ αποφάσισε να μετονομάσει τους δύο κυρίαρχους τύπους της ευλογιάς των πιθήκων: ο κλάδος της «δυτικής Αφρικής» και ο κλάδος της «λεκάνης του Κονγκό (κεντροαφρικανική)». Οι τύποι αυτοί θα ονομάζονται πλέον επίσημα Κλάδος I και Κλάδος II, αντίστοιχα που αποτελείται από δύο διακριτές υποκατηγορίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας