Deutsche Welle: Πώς βλέπει η ΕΕ τη σχέση Κίνας – Ταιβάν;
Πηγή: AP Photo / Huizhong Wu
Η διεθνής κοινή γνώμη ασχολείται με το ταξίδι της Νάνσυ Πελόζι στην Ταιβάν, τις προεκτάσεις και τις συνέπειές του. Η Κίνα αντιμετωπίζει την Ταιβάν σαν ένα είδος «άτυπης αποικίας» της, η Ταιβάν αποφεύγει να ταυτιστεί με το κινεζικό δόγμα της «μίας Κίνας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφεύγει να πάρει σαφή και, κυρίως, δημόσια θέση, τασσόμενη πλήρως υπέρ του ενός ή του άλλου μέρους. Η Ευρώπη των 27 τηρεί «αποστάσεις ασφαλείας», τουλάχιστον προς το παρόν, αν και δεν είναι αυθαίρετη η εκτίμηση, ότι δύσκολα θα μπορούσε να ταυτιστεί με τις θέσεις της Κίνας.
Στις Βρυξέλλες είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, όταν πρόκειται για την Ταιβάν. Οι εντάσεις με την Κίνα θα πρέπει να επιλυθούν «μέσω διαλόγου» και οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να αποφευχθούν «λανθασμένες εκτιμήσεις», σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι ενώ αναγνωρίζει την αρχή της πολιτικής της μιας Κίνας και το Πεκίνο ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση, επιθυμεί επίσης «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταιβάν».
«Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος να προχωρήσουμε», δήλωσε η Σούζα Φερεντσί, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντονγκ Χβα στην Ταιβάν και πρώην πολιτική σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πολιτική της ΕΕ έναντι της Ταιβάν καθορίζεται κυρίως από τα κράτη-μέλη και δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλα βήματα αυτή τη στιγμή, λέει. Ωστόσο, ως μέρος μιας αλλαγής στάσης απέναντι στην Κίνα – η ΕΕ την θεωρεί πλέον «συστημικό αντίπαλο» – υπάρχει παράλληλα και μια ολοένα και πιο ανεξάρτητη άποψη για την Ταιβάν.
Η πολιτική επιστήμονας αναμένει ότι και οι θεσμοί στις Βρυξέλλες θα επανεκτιμήσουν τη θέση τους. Μέχρι τότε, οι επαφές με την Ταϊπέι θα προωθούνται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πολλοί βουλευτές είναι ανοιχτοί στην ενίσχυση των σχέσεων.
Η Λιθουανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν εντείνει τις σχέσεις τους με την Ταιβάν και θεωρούν όλο και περισσότερο το νησί ως εταίρο. Υπάρχουν εν τω μεταξύ συνεργασίες, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή μέσω βοήθειας για πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Ο Ράινχολντ Μπυτικόφερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων, είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της πολιτικής της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα. Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, λέει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια «θεμελιώδης σύγκρουση», γιατί εδώ και αρκετά χρόνια το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα παίζει το σοβινιστικό χαρτί για να ενσωματώσει την Ταιβάν στη Λαϊκή Δημοκρατία, ακόμη και παρά τη θέλησή της. Το Πεκίνο προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι η κατάκτηση της Ταιβάν είναι αναπόφευκτη. «Φυσικά κάθε χειρονομία αλληλεγγύης στέκεται εμπόδιο», λέει ο Μπυτικόφερ.
Στα μέσα Ιουλίου, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νίκολα Μπέερ, η οποία είναι μέχρι σήμερα η υψηλότερη πολιτικός από την ΕΕ που επισκέφθηκε την Ταιβάν, έστειλε ένα μήνυμα. «Η Ταιβάν αξίζει όλη την προσοχή της Ευρώπης» και συμπλήρωσε πως «οι απειλές της Κίνας δεν περνούν απαρατήρητες από την Ευρώπη και είναι απαράδεκτες».Ωστόσο οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή στο status quo θα μπορούσε να ανάψει μια περιφερειακή πυρκαγιά, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας