ΗΠΑ: Η Γερουσία ψηφίζει για την εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Πηγή: Αρχείου
Η Γερουσία των ΗΠΑ θα διεξαγάγει σήμερα [3/8] ψηφοφορίες για την έγκριση των πρωτοκόλλων εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, μετά την απόφαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Τσακ Σούμερ, διευκρίνισε ότι ο διάλογος για την ένταξη των δύο νέων μελών στο NATO θα αρχίσει στις 13:30 (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας).
Ιταλία: Η Βουλή κύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Η ιταλική Βουλή κύρωσε το βράδυ της Τρίτης [2/8] το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία ΝΑΤΟ.
Ψήφισαν υπέρ 398 βουλευτές, κατά 9 μέλη του κοινοβουλίου που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τα Πέντε Αστέρια, ενώ 20 επέλεξαν την αποχή.
Η τελική έγκριση τώρα, με νέα σχετική ψηφοφορία, θα πρέπει να δοθεί από την ιταλική Γερουσία.
Μπόρις Τζόνσον για Γ.Γ. του ΝΑΤΟ;
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και πρόεδρος των Συντηρητικών προαλείφεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Η θητεία του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να λήξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά έχει παραταθεί για ένα χρόνο, λόγω του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της «Telegraph», ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε κάλλιστα να τον διαδεχθεί στη θέση του επικεφαλής της στρατιωτικής οργάνωσης. Αν και οδηγήθηκε σε παραίτηση από την Πρωθυπουργία στη χώρα του, ο BoJo έχει διακριθεί διεθνώς για τη σθεναρή του θέση απέναντι στη Ρωσία.
Με βάση τους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Τζόνσον διαθέτει ευρυμάθεια, γνώση της ευρωπαϊκής πολιτικής και ισχυρές σχέσεις με δυτικούς συμμάχους και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Επιπλέον, η Ουκρανία υποστηρίζει την πιθανή αυτή υποψηφιότητα, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής της επιβολής κυρώσεων στο Κρεμλίνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας