Focus: Τεχνητή Νοημοσύνη – Ποιες δυνατότητες για την ανθρωπότητα;
Πηγή: Pixabay
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, διεθνώς γνωστή ως AI (=Artificial Intelligence), τείνει συχνά να αποτελεί αντικείμενο δαιμονοποίησης στον δημόσιο διάλογο. Η υποκατάσταση του υποκειμένου από την τεχνολογία είναι μπροστά μας, υποστηρίζουν στοχαστές της τεχνολογίας αιχμής και χαïντεγγεριανοί φιλόσοφοι. Εντούτοις, δεν είναι λίγες οι σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο.
Σχεδόν καμία άλλη εξέλιξη δεν χωρίζεται τόσο ριζικά σε μαύρο και άσπρο όσο τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι «πιο επικίνδυνο από την ατομική βόμβα», λέει το αφεντικό της Tesla, Elon Musk. Κι όμως αποπνέει μια ιδιαίτερη γοητεία για την πρόοδο, όχι μόνο στον Μασκ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους σχεδόν τους τομείς του Industry 4.0. Εμπεριέχει κινδύνους, αποτελεί τη βάση για δυστοπίες, αλλά μας βοηθά επίσης να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του σήμερα. Και με πειστικό τρόπο, όπως δείχνει μια πιο προσεκτική ματιά στους επιμέρους κλάδους της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη προάγει την ιατρική
Υπολογίζεται ότι ανακαλύπτονται περίπου 10.000 νέες παραλλαγές ιών κάθε εβδομάδα – πάρα πολλές για να αναλυθούν με το χέρι αρκετά γρήγορα. Στο παρελθόν, λοιπόν, οι νέοι ιοί συνήθως αναγνωρίζονταν και ταξινομούνταν μόνο αφού είχαν εξαπλωθεί διεθνώς.
Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην εξάλειψη των γλωσσικών φραγμών
Χρησιμοποιώντας τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, οι υπολογιστές μεταφράζουν κείμενο από μια γλώσσα σε μια άλλη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό δεν γίνεται πλέον λέξη προς λέξη, το πρόγραμμα κατανοεί πολύπλοκες δομές προτάσεων, ιδιωματισμούς συνώνυμα, ακόμη και λεξιλόγιο αργκό.
Ένα από τα τελευταία εμπόδια αυτής της τέχνης, η μετάφραση απαιτητικής λογοτεχνίας που περιλαμβάνει λεπτές αποχρώσεις, θα μπορούσε σύντομα να ξεπεραστεί. Μέχρι στιγμής, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει κατανοήσει το πλαίσιο, τις πολιτισμικές διαφορές ή ακόμη και τις ιστορικές ταξινομήσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη διασφαλίζει την ασφαλή οδική κυκλοφορία
Η ανακάλυψη της αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτων στους δρόμους αποτελεί πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό. Αισθητήρες και κάμερες καταγράφουν το περιβάλλον, την κατάσταση του οχήματος και τη θέση του τιμονιού, την κατάσταση του δρόμου, τον καιρό, την ορατότητα, ακόμη και την ταχύτητα τη στιγμή που ο οδηγός ανέλαβε το τιμόνι του αυτοκινήτου.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει την έλλειψη δεξιοτήτων
Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων έχει γίνει κεντρική πρόκληση. Σε πολλούς τομείς, το διαρθρωτικά απαιτούμενο προσωπικό δεν μπορεί πλέον να βρεθεί. Στα σύγχρονα αεροδρόμια, για παράδειγμα, οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών μπορούν να ανιχνεύσουν μια συνεχώς διευρυνόμενη λίστα επικίνδυνων εμπορευμάτων και λαθρεμπορίου και να εκπαιδευτούν μέσω τεχνικών μηχανικής εκμάθησης για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης.
Η κουραστική αποσυσκευασία βαρέως εξοπλισμού, όπως φορητοί υπολογιστές ή διαλογή υγρών, θα αποτελέσει, τότε, παρελθόν. Οι έλεγχοι εκρηκτικών δεν χρειάζεται πλέον να εκτελούνται χειροκίνητα. Η τεχνολογία υπόσχεται υψηλή απόδοση, χαμηλότερο κόστος και ταξίδι χωρίς άγχος.
Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Το 2021, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να δεχτούν απώλειες από δασικές πυρκαγιές και παρόμοιες καταστροφές ύψους 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα
απειλούν να γίνουν πιο συχνά.
Η καλιφορνέζικη εταιρεία One Concern υπόσχεται τώρα μια θεραπεία. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να αξιολογεί καλύτερα τις ζημιές που προκαλούνται από φυσικά γεγονότα, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν τουλάχιστον να προετοιμαστούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Δημιουργώντας ένα ψηφιακό δίδυμο, δηλαδή ένα ψηφιακό αντίγραφο ενός αναλογικού αντικειμένου, στην περίπτωση αυτή, ενός κτιρίου, μπορούμε να προσομοιώνουμε τον κίνδυνο καταστροφής και την ευπάθεια ενός σπιτιού σε ζημιές. Οι επιπτώσεις στις γύρω συγκοινωνιακές συνδέσεις μπορούν, κι αυτές, να αναλυθούν διεξοδικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας