Σταθερά στην πολιτική "μηδενικού covid", οι κινεζικές αρχές επέβαλαν τριήμερο lovkdown σε συνοικία σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μετά τον εντοπισμό τεσσάρων ασυμπτωματικών κρουσμάτων
Οι αρχές στην περιοχή Jiangxia της
Γουχάν, όπου ζουν περισσότεροι από 970.000 άνθρωποι, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι οι κύριες αστικές περιοχές της θα επιβάλουν τρεις ημέρες «προσωρινών μέτρων ελέγχου».
Χώροι διασκέδασης — συμπεριλαμβανομένων μπαρ, κινηματογράφων και ιντερνετικών καφέ — μικρές κλινικές και αγορές γεωργικών προϊόντων έκλεισαν. Τα εστιατόρια και οι μεγάλες συγκεντρώσεις, από παραστάσεις έως συνέδρια, ανεστάλησαν. Όλοι οι χώροι λατρείας έκλεισαν και οι θρησκευτικές δραστηριότητες απαγορεύτηκαν, ενώ τα φροντιστήρια και τα τουριστικά αξιοθέατα διέκοψαν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες, από τα λεωφορεία μέχρι τα δρομολόγια του μετρό, ανεστάλησαν και οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην εγκαταλείψουν την περιοχή εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.
Οι αρχές εντόπισαν επίσης τέσσερις γειτονιές υψηλού κινδύνου όπου απαγορεύεται στους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Άλλες τέσσερις γειτονιές χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίου κινδύνου, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι επίσης δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.
Τα μέτρα έχουν στόχο «να μειώσουν περαιτέρω τη ροή των ανθρώπων, να μειώσουν τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και να επιτύχουν δυναμικό μηδενισμό του Covid στο συντομότερο δυνατό χρόνο», ανέφερε η δήλωση.
Οι σαρωτικοί περιορισμοί ήρθαν λίγο αφότου οι αρχές της περιοχής Jiangxia ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τεσσάρων ασυμπτωματικών λοιμώξεων αργά την Τρίτη. Δύο εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια τακτικών δοκιμών, ενώ τα άλλα δύο βρέθηκαν μεταξύ των στενών επαφών τους.
Η Wuhan, ένας μεταφορικός και βιομηχανικός κόμβος στην επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας, επέβαλε το πρώτο lockdown στον κόσμο για τον Covid στις αρχές του 2020 για να περιορίσει τον κορωνοϊό, αφού αρχικά υποβάθμισε το ξέσπασμα και φίμωσε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που προσπάθησαν να ηχήσουν συναγερμό.
Εν τω μεταξύ, τα αυστηρά μέτρα του έκτακτου lockdown, των μαζικών δοκιμών και της αυστηρής καραντίνας έχουν χρησιμοποιηθεί από τις αρχές σε όλη την Κίνα για να περιορίσουν σποραδικά κρούσματα, σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως στρατηγική μηδενικού Covid.
Αυτή η προσέγγιση ήταν ως επί το πλείστον αποτελεσματική για τον περιορισμό των εξάρσεων του Covid στην Κίνα μέχρι φέτος, όταν η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron προκάλεσε το μεγαλύτερο ξέσπασμα της χώρας από τη Γουχάν.
Ο οικονομικός κόμβος της Σαγκάης τέθηκε σε αποκλεισμό για περισσότερους από δύο μήνες, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή για τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και την καθυστερημένη ιατρική περίθαλψη για ασθενείς έκτακτης ανάγκης.
Τα lockdown προκάλεσαν επίσης εκτεταμένη ζημιά στην κινεζική οικονομία, βυθίζοντάς την στη χαμηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη από την έναρξη της πανδημίας.
Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου απομακρύνθηκε από την πανδημία, Κινέζοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της χώρας Σι Τζινπίνγκ, έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί να τηρήσουν την πολιτική μηδενικού Covid, επικαλούμενοι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας