Ε.Ε.: Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Ε.Ε.: Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Πηγή: bakingbusiness

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό του Βελγίου και νυν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απεμπλοκή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε πλοία, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, για τον απεγκλωβισμό των εξαγωγών των σιτηρών από την Ουκρανία ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, ο Σ. Μισέλ χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, διότι αυτή επιτρέπει το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών μεγάλων ποσοτήτων σιτηρών, αλλά και λιπασμάτων, από τη βαλλόμενη Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό του Βελγίου και νυν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απεμπλοκή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε πλοία, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Για αυτόν τον λόγο, ο επικεφαλής του Συμβουλίου ζήτησε το ξεμπλοκάρισμα να γίνει άμεσα. Έσπευσε να προσθέσει, δε, ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα ψέματα της Ρωσίας σχετικά με τα αίτια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», «ο πόλεμος της Ρωσίας ευθύνεται αποκλειστικά για αυτήν την κρίση».

Η παρέμβαση αυτή του Σουλτς αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος από αυτούς έχει να κάνει με το ότι η Ρωσία καταγγέλλεται ότι παραβίασε τη συμφωνία, την οποία έχει συνυπογράψει, με την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε στην Οδησσό, την επαύριον της συμφωνίας, δηλαδή πριν να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών.

Ο δεύτερος, μα καθόλου δευτερεύων, λόγος σχετίζεται με το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σκληρού πυρήνα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το όργανο που συγκεντρώνει τους αρχηγούς των κρατών ή κυβερνήσεων των 27 χωρών – μελών της ΕΕ, με τον Πρόεδρό του να έχει επίσης κεντρικό ρόλο στη διεθνή εκπροσώπηση της Ένωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play