La Reppublica: Οι τιμές του σιταριού μπορεί να επανέλθουν στα προπολεμικά επίπεδα;
Το ερώτημα απασχολεί δημοσιογράφους και αναλυτές, μετά την πρόσφατη συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, αν και η ρωσική επιθετικότητα υπονομεύει τη συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.
Η συμφωνία για το σιτάρι στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επαναφέροντας τις τιμές της πολύτιμης πρώτης ύλης στα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στο Κίεβο. Πρόκειται για σημαντικά βήματα προόδου, που κινδυνεύουν, όμως, να ακυρωθούν μετά τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού.
Η είδηση ότι τα πλοία μπορούσαν να φύγουν με ασφάλεια από τη Μαύρη Θάλασσα είχαν ως ευεργετικό αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του σιταριού που είχε εκτοξευθεί στα ύψη διεθνώς.
Ας μην λησμονούμε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς. Και το αδιέξοδο που επικράτησε στη Μαύρη Θάλασσα πριν από λίγες μέρες επιδείνωσε μια κατάσταση ήδη τεταμένη, λόγω της ξηρασίας που πίεσε την παραγωγή άλλων μεγάλων εξαγωγικών χωρών, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ινδία.
Εάν σε ορισμένες περιπτώσεις επιβλήθηκαν απαγορεύσεις εξαγωγών για να αποφευχθούν εσωτερικά προβλήματα, όπως συνέβη στην Ινδία, οι 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού που μπλοκαρίστηκαν στην Ουκρανία έθεταν πάνω απ’ όλα σε κίνδυνο τις προμήθειες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως έδειξε η βαθιά κρίση στη Σρι Λάνκα.
Αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις τιμές του σιταριού παγκοσμίως. Βραχυπρόθεσμα, θα ήταν εξωπραγματικό να υποστηριχθεί ότι αυτές μπορούν να επανέλθουν στα προπολεμικά επίπεδα. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί σαφής πολιτική βούληση, που θα εκφράζεται ρητά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον δυτικό κόσμο.
Το σχόλιο σας