Μπούτιτζετζ για Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Μπούτιτζετζ για Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Πηγή: The Independent, Newsweek

Το όνομά του ακούγεται όλο και πιο συχνά ως αντι – Μπάιντεν και, για πολλούς δημοσιογράφους και αναλυτές, ως αντι – Χίλαρι, αν γίνει βέβαια αποδεκτό ότι η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών ενδιαφέρεται για την Προεδρία

Το όνομά του ακούγεται όλο και πιο συχνά ως αντι – Μπάιντεν και, για πολλούς δημοσιογράφους και αναλυτές, ως αντι – Χίλαρι, αν γίνει βέβαια αποδεκτό ότι η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών ενδιαφέρεται για την Προεδρία. Για το άλλο πρόσωπο, τον σημερινό Πρόεδρο, θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένη η άρνησή του να διεκδικήσει εκ νέου την αμερικανική Προεδρία.

Ο Πιτ Μπούτζιτζετζ δεν εκφράζει, ωστόσο, ανοιχτά τις πολιτικές σκέψεις και τα πολιτικά όνειρά του, αν και για ορισμένους θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δουλεύει ήδη για την υποψηφιότητά του στο ύπατο αξίωμα της θεσμικής αρχιτεκτονικής των ΗΠΑ.

Ο 40χρονος Μπούτιτζετζ έχει ήδη κατορθώσει πολλά στη ζωή του και σε ποικίλα πεδία, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους ειδικούς της αμερικανικής πολιτικής. 

Στηριγμένος σε δύο τίτλους σπουδών με άριστα, στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη, αρχικά στη Λογοτεχνία και μετά στην Πολιτική Επιστήμη, δουλεύει ως συνεργάτης σε απαιτητικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακολουθεί καριέρα στρατιωτικού, την οποία, όμως, εγκαταλείπει για να περάσει στην πολιτική δράση, αρχικά ως δήμαρχος και, σε συνέχεια, ως Υπουργός Μεταφορών, χαρτοφυλάκιο το οποίο διατηρεί και χειρίζεται με επιτυχία.

Στέλεχος των Δημοκρατικών, ένα κόμμα που μετατοπίζεται στα αριστερά σε κοινωνικά ζητήματα και προς τα δεξιά στα οικονομικά πράγματα, ο Μπούτιτζετζ δεν κρύβει ποτέ τον θαυμασμό του για τον Μπιλ Κλίντον και τις ιδέες που εκπροσωπεί το σύγχρονο, προοδευτικό,  φιλελεύθερο Κέντρο.

Η ομοφυλοφιλία του δεν τον εμποδίζει να διεκδικεί ηγετική θέση στους Δημοκρατικούς. Μάλλον λειτουργεί υποστηρικτικά υπέρ του υποδείγματος του σύγχρονου, αντιαυταρχικού και πειστικού ηγέτη των 40 – 55. Του προσάπτεται όμως η κατηγορία ότι είναι fake, με την έννοια ότι δεν πρόκειται για το παιδί μεταναστών που τα κατάφερε στις σπουδές και στην εργασία χάρη στον υψηλό δείκτη ευφυίας του.

Με μια έννοια, η αιτίαση αυτή δεν είναι αναληθής. Ο πατέρας του δεν ήταν Ιταλός λιμενεργάτης, Εβραίος ράφτης ή μουσουλμάνο εργάτης σε πλυντήριο, αλλά πανεπιστημιακός καθηγητής, όπως καθηγήτρια Πανεπιστημίου ήταν και η μητέρα του.

Επιπλέον, μπορεί να στερήθηκε χρόνια από την νεότητά του για τις σπουδές και την εργασία του, αλλά είχε τις υλικές προϋποθέσεις, τις απαραίτητες οικονομικές οικογενειακές βάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επίθετό του ακούγεται διαρκώς και συχνότερα, αν και ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί ακόμη δημοσίως για ένα ζήτημα, που αφορά όλο και περισσότερο τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play