Μπάιντεν: Προανήγγειλε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του
Πηγή: Reuters
Συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Ζινπίνγκ, σχεδιάζει να έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μέχρι το τέλος του μήνα σε μια στιγμή που σιγοβράζουν οι εντάσεις μεταξύ των χωρών για την Ταϊβάν και το εμπόριο.
«Νομίζω ότι θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Σι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι στη Μασαχουσέτη για το κλίμα.
Η συνομιλία θα γίνει υπό το βάρος της έντασης για το καθεστώς της Ταϊβάν και καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη μείωση των εισαγωγικών δασμών σε αγαθά από την Κίνα για να βοηθήσει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν την Κίνα τον κύριο στρατηγικό αντίπαλο της και λένε ότι η δέσμευση υψηλού επιπέδου είναι σημαντική για να διατηρηθεί σταθερή η δύσκολη σχέση και να αποτραπεί η εκτροπή της. Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ώθησε το ΝΑΤΟ να υιοθετήσει ένα στρατηγικό έγγραφο που χαρακτηρίζει την Κίνα πρόκληση ασφαλείας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Μπάιντεν φάνηκε να αμφισβητεί ένα ταξίδι που φέρεται να είχε προγραμματίσει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον επόμενο μήνα.
«Νομίζω ότι ο στρατός πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται», είπε ο Μπάιντεν.
Το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη ότι θα απαντήσει με «δυναμικά μέτρα» εάν η Πελόζι επισκεφθεί το νησί που διεκδικεί η Κίνα και ότι μια τέτοια επίσκεψη θα «υπονόμευε σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».
Το γραφείο της Πελόζι αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η επίσκεψη προχωρά, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το ταξίδι «υποθετικό». Τα σχέδια για το ταξίδι αναφέρθηκαν από τους Financial Times, οι οποίοι επίσης ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος είχε εκφράσει ανησυχίες.
Η Κίνα θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί δική της επικράτεια και το θέμα είναι ένα μόνιμο “αγκάθι” στους δεσμούς μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει επανειλημμένα μιλήσει για τη «σταθερή» δέσμευσή της για την ασφάλεια του νησιού.
Αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη πραγματοποιούσαν διελεύσεις μέσω του στενού της Ταϊβάν μόλις την Τρίτη, εξοργίζοντας το Πεκίνο, το οποίο έστειλε μαχητές στη μέση γραμμή του στενού αυτόν τον μήνα μετά από επίσκεψη στην Ταϊπέι του Αμερικανού γερουσιαστή Ρικ Σκοτ.
Όσον αφορά στο εμπόριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν σε αντίθεση με την Κίνα σχετικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στις υφιστάμενες συμφωνίες.
Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προκαλέσει σενάρια για πιθανές δασμολογικές ελαφρύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των δασμών «Τμήμα 301» που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καλύπτοντας περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές εισαγωγές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας