Συντηρητικοί: Και τώρα οι τρεις τους
Πηγή: Αρχείου
Τελείωσε και η προτελευταία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών και η κάλπη έκρυβε – για πολλοστή φορά στην ιστορία των Τόρηδων – την έκπληξή της.
Ο Ρίσι Σούνακ ήρθε πρώτος, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί, αλλά στη δεύτερη θέση σκαρφάλωσε η Πέννυ Μόρνταν, με την Λιζ Τρας να την ακολουθεί κατά πόδας.
Ο Σούνακ συγκέντρωσε 118 ψήφους, η Π. Μόρνταν 92 και η Λ. Τρας 86.
Εκτός έμεινε η Μπάντενοχ με 59 ψήφους. Αλλά πρόκειται για πραγματικά πολύτιμες ψήφους, αφού αυτές λογικά θα κρίνουν το ποια κυρία θα περάσει στον τελικό μαζί με τον Σούνακ, ο οποίος καλό είναι να αντιμετωπίζεται ως βέβαιος για τον τελευταίο και πιο κρίσιμο γύρο.
Ως προς τη διαδικασία εκλογής, οι βουλευτές των Τόρηδων ψηφίζουν τους υποψηφίους σε επαναλαμβανόμενες κυκλικές ψηφοφορίες, όπου σε κάθε μία αποκλείεται ο τελευταίος μέχρι να μείνουν δύο. Εν συνεχεία, αυτοί οι δυο οδεύουν σε διαδικασία εκλογής από τη βάση των μελών του κόμματος.
Έως εδώ, τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τον Σούνακ, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες στα γραφεία στοιχημάτων. Όμως, η Μπόρνταν κρατά τις δυνάμεις της για τον τελευταίο γύρο, διότι η κύρια δύναμή της βρίσκεται στην ευρεία αποδοχή της από τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος.
Παρεμπιπτόντως, το σύστημα εκλογής ηγεσίας των Eργατικών φαίνεται πως είναι καλύτερο, διότι πρόκειται για μία ψηφοφορία, ένα ψηφοδέλτιο, όπου κατατάσσονται με σειρά επιλογής όλοι οι υποψήφιοι. Πρώτη ψήφος στον Χ, δεύτερη στον Ψ, τρίτη στον Ζ, κλπ. Καταμετράται η πρώτη ψήφος, αν δεν έχει κάποιος απόλυτη πλειοψηφία, προστίθεται η δεύτερη, αν δεν έχει ούτε τότε η τρίτη και ούτω καθεξής. Είθισται στη δεύτερη ψηφοφορία να αναδεικνύεται ο τελικός, ο οριστικός νικητής. Πρόκειται για ένα σύστημα εκλογής, το οποίο, αν μη τι άλλο, περιορίζει τους βυζαντισμούς, τις ανταλλαγές κάτω από το τραπέζι τα πισώπλατα μαχαιρώματα.
Συνεπώς, είναι πιο ανοικτό και, άρα, πιο διαφανές.
Το σχόλιο σας