Frankfurter Allgemeine: Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι λιμοκτονούν;
Πηγή: AP
Το ερώτημα αυτό δεν παύει να επανέρχεται στη σκέψη ειδικών και να προκαλεί προβληματισμούς και δυσάρεστα αισθήματα σε πολίτες. Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά περικλείει σημαντικό βαθμό περιπλοκότητας, αφού πόλεμοι, κρίσεις και οικονομικοί κλυδωνισμοί – όπως η πανδημία του κορωνοϊού ή η τρέχουσα πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία – κάνουν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε τρόφιμα σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 702 με 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021 – περίπου 46 εκατομμύρια περισσότεροι από τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους. Σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υποσιτισμένο, λίγο περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, η αύξηση δεν ήταν τόσο δραστική όσο μεταξύ 2019 και 2020. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και, επομένως, τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα μπορούσαν να έχουν μια υγιεινή διατροφή το 2020. Οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική εξακολουθούν να πλήττονται ιδιαίτερα.
Πέρυσι, οι αλυσίδες εφοδιασμού που διαταράχθηκαν από την πανδημική κρίση του κορωνοïού και οι αυξημένες τιμές των τροφίμων εξασφάλισαν ότι η τάση δεν θα αντιστραφεί ξανά. Οι οικονομίες έχουν, επίσης, ανακάμψει άνισα από την πανδημία και οι απώλειες εισοδήματος σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα δεν έχουν αντισταθμιστεί. Και φέτος, επίσης, πιθανότατα δεν θα είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η πείνα: ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία, η δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων και ο αυξανόμενος κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης έρχονται να επιτείνουν ακόμη περισσότερο το ήδη οξυμμένο πρόβλημα.
Το σχόλιο σας