Al Jazeera: Στην Νιγηρία οι υλοτόμοι είναι περισσότεροι από τα δέντρα
Πηγή: Αρχείου
Στην εμβληματική χώρα της δυτικής Αφρικής, με τους περισσότερους από 200.000.000 κατοίκους, η υλοτομία είναι κύρια πηγή πλούτου, αν και περνά μια σοβαρή κρίση.
Στη Νιγηρία, η κοπή δέντρων για υλοτομία, καλλιέργεια και τροφοδοσία της ζήτησης ενέργειας ασκούν ιδιαίτερη πίεση στα δάση.
Ένα οδοιπορικό στη χώρα δείχνει την πίεση αυτή.
Βαθιά σε ένα δάσος στο χωριό Ebute Ipare, ο Egbontoluwa Marigi μέτρησε ένα ψηλό δέντρο μαόνι, το έκοψε μεθοδικά με το τσεκούρι και το μαχαίρι του και καθώς έπεφτε με ένα τρίξιμο, ερεύνησε το δάσος για το επόμενο δέντρο.
Γύρω του, τα κολοβώματα που διασκορπίζονται στο βαλτώδη δάσος είναι μια υπενθύμιση δέντρων που κάποτε ήταν ψηλά αλλά γρήγορα εξαφανίζονται λόγω της παράνομης υλοτομίας στην Πολιτεία Όντο, στη νοτιοδυτική Νιγηρία.
«Θα μπορούσαμε να κόψουμε πάνω από 15 δέντρα σε μια τοποθεσία, αλλά τώρα αν καταφέρουμε να δούμε δύο δέντρα, θα μας φανεί ευλογία», είπε ο 61χρονος πατέρας δύο παιδιών.
Από το 2001 έως το 2021, η Νιγηρία έχασε 1,14 εκατομμύρια εκτάρια (2,82 εκατομμύρια στρέμματα) δενδροκάλυψης, που ισοδυναμεί με μείωση της τάξης του 11% στην κάλυψη των δέντρων και ίσο με 587 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Αφού έκοψε τα δέντρα, η Μαριγή τους έβαλε μαρκαδόρους, ένα μήνυμα σε άλλους υλοτόμους ότι είναι ο ιδιοκτήτης. Τα κούτσουρα θα μεταφέρονταν μέσω κολπίσκων και ποταμών μέχρι την εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας Λάγος.
«Στην εποχή των προγόνων μας, είχαμε μεγάλα δέντρα, αλλά δυστυχώς αυτό που έχουμε τώρα είναι απλά μικρά δέντρα και δεν τα αφήνουμε καν να ωριμάσουν πριν τα κόψουμε», είπε η Μαριγή.
Η κοπή δέντρων για υλοτομία, το άνοιγμα γεωργικών εκτάσεων ή για την τροφοδότηση της ζήτησης ενέργειας για έναν αυξανόμενο πληθυσμό ασκεί πίεση στα φυσικά δάση της Νιγηρίας.
Στις 9 Μαΐου, ο Πρόεδρος Muhammadu Buhari είπε σε μια συνεδρίαση της COP15 στο Abidjan της Ακτής Ελεφαντοστού ότι η Νιγηρία είχε ιδρύσει ένα εθνικό δασικό ταμείο για να βοηθήσει στην αναγέννηση των δασών της χώρας.
Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό καθώς η χώρα χάνει δάση με ταχύτερους ρυθμούς.
«Η προστασία του δάσους σημαίνει να προστατεύουμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο Femi Obadun, διευθυντής διαχείρισης δασών για το υπουργείο Γεωργίας της πολιτείας Όντο. «Όταν καταστρέφουμε το δάσος, καταστρέφουμε την ανθρωπότητα», ολοκλήρωσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας