Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν αναγνωρίζει τα ρωσικά διαβατήρια που χορηγούνται σε Ουκρανούς
Πηγή: Αρχείου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε μέσω Twitter τη ρωσική πολιτική «ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας κι επανέλαβε την αντίθεση των Βρυξελλών σε αυτή.
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς που ζουν πρακτικά σε όλη τη γειτονική χώρα.
Ως πρότινος, χορηγούνταν ρωσικά διαβατήρια μόνο σε κατοίκους των αυτοαναγορευμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές· η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από το 2009.
Πάνω από 800.000 κάτοικοι των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ απέκτησαν ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες τα τελευταία τρία χρόνια, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Από τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατός της εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία προσφέρει επίσης διαβατήρια σε κατοίκους περιοχών που έχει κυριεύσει, εγείροντας ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε προσαρτήσεις, όπως συνέβη στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.
Ουκρανία: Καμία εκχώρηση εδαφών στην Ρωσία
«Ο στόχος της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο… είναι να απελευθερώσει τα εδάφη μας, να αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία στην ανατολική και νότια Ουκρανία», υποστήριξε ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κοτλέμπα, ο οποίος συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το τελικό σημείο της διαπραγματευτικής μας θέσης».
Με αυτόν τον διαυγή τρόπο, ο υπουργός εξωτερικών της βαλλόμενης χώρας θέλησε να θέσει οριστικά τέρμα στα ποικίλα σενάρια που διακινούνται σε διεθνείς οργανισμούς και σε δημοσιογραφικά γραφεία, με βάση τα οποία η Ουκρανία συζητεί το ενδεχόμενο εκχώρησης ορισμένων τμημάτων της εδαφικής επικράτειάς της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως αντάλλαγμα για τη διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού.
Ταυτόχρονα, η Ουκρανία βάζει τέλος και στην πρόταση του πολύπειρου Αμερικανού διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τον περασμένο Μάιο, ο Κίσινγκερ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην επιδιώξουν μία ντροπιαστική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας