Δόμνα Μιχαηλίδου: Στόχος μας όλα τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα να βρουν οικογένεια

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στόχος μας όλα τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα να βρουν οικογένεια

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Δόμνα Μιχαηλίδου: Για τις κοινωνικές δομές,  τις υιοθεσίες, την κοινωνική πολιτική γενικότερα  αλλά και την περιοδεία που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα, μίλησε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για τις κοινωνικές δομές,  τις υιοθεσίες, την κοινωνική πολιτική γενικότερα  αλλά και την περιοδεία που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα,  μίλησε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για το όραμά της και το περιστατικό που την συγκλόνισε κατά τη διάρκεια της θητείας της, και που την οδήγησε να αλλάξει ριζικά το σύστημα διαχείρισης των κοινωνικών δομών αλλά και προβλημάτων της κοινωνίας που υφίσταντο κώλυμα είπε πως «είναι η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση που μου έχουν κάνει αυτά τα 3 χρόνια στο κοινωνικό έργο αυτό. Είχαμε να κάνουμε παράλληλα δύο πράγματα. Το ένα ήταν να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι ήταν οι πιο ασφαλείς, καθώς το επίπεδο της μηχανογράφησης και της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα, πριν αναλάβει η κυβέρνηση αυτή ήταν πολύ χαμηλό, και το δεύτερο ήταν ότι περάσαμε σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν ήταν επαναστατικές, ήταν εκ των ων ουκ άνευ, κάναμε το αυτονόητο» ανέφερε στο Mega.

«Έχουμε βγάλει το 45% των παιδιών από τα ιδρύματα»

Μεταξύ άλλων, η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για τις υιοθεσίες. «Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν αυτό εφικτό, αλλά αποτελεί νίκη της κυβέρνησης και της ομάδας μου, είναι στόχος κάθε παιδί να βρει οικογένεια. Είναι κατάκτηση, έχουμε βγάλει το 45% των παιδιών από τα ιδρύματα. Έχουμε σήμερα 1400 παιδιά σε ιδρύματα, έχουμε βγάλει σχεδόν 900 παιδιά από τα ιδρύματα μέσα σε 1.5 χρόνο. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Μπαίνει κανείς στο paidi.gov.gr και μπορεί να δει τη διαδικασία, που σε 6 μήνες πλήρως ψηφιακά γίνεσαι ανάδοχος και σε 9 μήνες γίνεσαι θετός γονέας. Στους μήνες αυτούς, κάνεις αίτηση, προσκομίζεις τα δικαιολογητικά, έρχεται ο κοινωνικός λειτουργός για την κοινωνική έρευνα και ψηφιακά κάνει κανείς κάποια μαθήματα, που είναι το πιο ουσιαστικό. Εάν ωστόσο κάποιος κάνει αίτηση και κριθεί ότι δεν είναι κατάλληλος, τότε δεν περνά την κοινωνική έρευνα και θα χρειαστεί κάποιος καιρός να κάνει εκ νέου αίτηση και να περάσει εκ νέου από την κοινωνική έρευνα. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις. Εκείνοι που πέρασαν επιτυχώς όλη τη διαδικασία και μετά είτε ο κοινωνικός λειτουργός είπε ότι ο υποψήφιος γονέας δεν είναι κατάλληλος, είτε ότι ο υποψήφιος γονέας είχε άλλα «θέλω». Δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις αλλά έχουν συμβεί».

«Με το καινούριο σύστημα όλοι μπορούν να μπουν στην διαδικασία και να κάνουν αίτηση, μετρά μόνο το πότε θα κάνει κανείς την αίτηση. Παλιά σε έκρινε η δομή, τώρα δεν νομοθετεί η δομή. Η υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται. Αυτό που επιτρέπεται είναι να υιοθετήσει κάποιος μόνος του και επιτρέπεται η αναδοχή σε όλους όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Εάν γίνει η υιοθεσία από κάποιον που δεν έχει σύντροφο, εάν πάθει κάτι ο υποψήφιος γονέας, θα πρέπει να γίνει δικαστήριο για να δούμε πού θα πάει το παιδί και εάν θα επιστρέψει στο ίδρυμα. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε, προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά και έπειτα οι πολίτες που θέλουν να αγκαλιάσουν ένα παιδί. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι εάν πάθει κάτι ο γονέας που είναι μόνος, ότι υπάρχει οικογένεια που να το στηρίξει και να μην γυρίσει στο ίδρυμα», επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου. «Έχουμε υιοθεσίες από μονογονείς κυρίως από γυναίκες και λίγες περιτπώσεις από άνδρες. Όλες όμως είναι εξαιρετικές περιπτώσεις και συγκινητικές ιστορίες. Το site paidi.gov.gr ανανεώνεται κάθε 3 μήνες και ο καθένας που θα μπει θα δει όλες τις πληροφορίες», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play