Γαλλογερμανικός άξονας φυσικού αερίου

Γαλλογερμανικός άξονας φυσικού αερίου

Πηγή: Αρχείου

Μετά τις χθεσινές ενεργειακές εξελίξεις, η Γερμανία κινείται αποφασιστικά και τάχιστα για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου

Μετά τις χθεσινές ενεργειακές εξελίξεις, η Γερμανία κινείται αποφασιστικά και τάχιστα για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου.

Όντας ιδιαίτερα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο, οι παραδόσεις του οποίου είναι πιθανόν ακόμη και να διακοπούν πλήρως, η Γερμανία πιθανότατα θα ζητήσει από τη Γαλλία να παραδώσει φυσικό αέριο. Στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αυτή την άνευ προηγουμένου, την «ιστορική ζήτηση», αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις ποσότητες που θα μπορούσαν να παραδοθούν μέσω του Ρήνου. 

Βέβαια, αυτή η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης πρέπει να οργανωθεί με συντονισμένο τρόπο, έτσι ώστε να μην ζημιωθεί κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Γερμανία, από την πλευρά της αναμένει μια συνολική μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Συνεπώς, προετοιμάζεται για μια έλλειψη σε αέριο, η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμη και δραματικές συνέπειες στην οικονομία της. Οι συζητήσεις ανάμεσα στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, με την Γαλλία να συναινεί υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας, η οποία θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τον περίφημο γαλλογερμανικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πλέον, λοιπόν, το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι εάν η Γαλλία θα παραδώσει αέριο στη Γερμανία, αλλά πότε και σε ποιες ποσότητες, δεδομένης μάλιστα και της ενεργειακής κατάστασης του Παρισιού μετά το ξέσπασμα του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας πριν από τεσσερισήμισι μήνες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν έχει ήδη υποστηρίξει ότι η Γαλλία θα πρέπει να προμηθεύσει ένα μικρό μέρος του φυσικού αερίου της στη Γερμανία.

Και ακόμη πιο συγκεκριμένα, η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Αγνιές Παννιέ – Ρυνασέρ, τονίζει ότι οι Γάλλοι «αισθανόμαστε ότι η Γερμανία πρόκειται να ζητήσει να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής των παραδόσεων φυσικού αερίου και εδώ υπάρχει θέμα αλληλεγγύης για εμάς. Εκτιμώ ότι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και να στείλουμε φυσικό αέριο, προκειμένου να στηρίξουμε τους Γερμανούς γείτονές μας. Το πότε θα γίνει αυτό και σε ποιες ποσότητες νομίζω ότι είναι ένα ερώτημα, στο οποίο σύντομα θα μπορούμε να απαντήσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play