Σρι Λάνκα: Παραιτείται την Τετάρτη ο Πρόεδρος, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο
Πηγή: bbc
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ότι θα παραιτηθεί, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο τη Δευτέρα, αφού δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις επίσημες κατοικίες και των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σε μία έκρηξη οργής υπό το βάρος μιας εξουθενωτικής οικονομικής κρίση.
Αν και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε είπε ότι ο Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί την Τετάρτη, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει άμεση ενημέρωση για τα σχέδιά του.
Οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν πει ότι τα πλήθη θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τις κατοικίες του προέδρου και του πρωθυπουργού στο Κολόμπο μέχρι να παραιτηθούν οριστικά.
Στο Κολόμπο, τη μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα, επικρατούσε ηρεμία τη Δευτέρα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν βόλτα στη γραμματεία και την κατοικία του προέδρου και περιηγήθηκαν στα κτίρια της αποικιακής εποχής. Η αστυνομία δεν έκανε καμία προσπάθεια να σταματήσει κανέναν.
«Δεν θα πάμε πουθενά μέχρι να φύγει αυτός ο πρόεδρος και έχουμε μια κυβέρνηση αποδεκτή από τον λαό», δηλώνουν μεταξύ άλλων διαδηλωτές.
Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός δεν βρίσκονταν στις κατοικίες τους όταν οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια και δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια από την Παρασκευή. Το πού βρίσκονται είναι άγνωστο.
Συνταγματική πρόβλεψη
Συνταγματικοί ειδικοί λένε ότι μόλις παραιτηθούν επίσημα ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, το επόμενο βήμα θα ήταν ο διορισμός του προέδρου ως εν ενεργεία προέδρου και το κοινοβούλιο να ψηφίσει για νέο πρόεδρο εντός 30 ημερών για να ολοκληρωθεί η θητεία του Ρατζαπάκσα που έληγε το 2024.
Οι απλοί κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν κατηγορήσει κυρίως τον Ρατζαπάκσα για την κατάρρευση της οικονομίας που εξαρτάται από τον τουρισμό, που χτυπήθηκε άσχημα από την πανδημία του COVID-19 και την απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων που αργότερα αντιστράφηκε.
Τα κρατικά οικονομικά ακρωτηριάστηκαν από το αυξανόμενο χρέος και τις πολυτελείς φορολογικές ελαφρύνσεις που έδωσε το καθεστώς του Ρατζαπάκσα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα εξαντλήθηκαν γρήγορα καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν.
Η χώρα δεν έχει σχεδόν καθόλου δολάρια για να εισάγει καύσιμα, τα οποία έχουν περιοριστεί αυστηρά και έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές μπροστά από καταστήματα που πωλούν μαγειρικό αέριο. Ο πληθωρισμός στη χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έφτασε το 54,6% τον περασμένο μήνα και η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί στο 70% τους επόμενους μήνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας