Φρίντα Κάλο: «Είχα δύο ατυχίες στη ζωή μου. Το ένα ήταν το τρόλεϊ και το χειρότερο ήταν ο Ντιέγκο»
Πηγή: ArtPhotoLimited- Gilcrease Museum- L'Humanité
Λένε πως η δημιουργικότητα και η «τρέλα» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Πολλοί καλλιτέχνες «διοχέτευσαν» τον πόνο τους μέσα στα έργα τους. Μια από αυτούς ήταν η Φρίντα Κάλο. Γυναίκα σύμβολο στον χώρο της ζωγραφικής όχι μόνον εξαιτίας του αστείρευτου ταλέντου της αλλά και της πολυτάραχης ζωής της.
Η «πρώιμη» ζωή της Φρίντα
Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907, (αν και η ίδια ισχυριζόταν πως γεννήθηκε 7 Ιουλίου, την ημέρα της Μεξικανικής Επανάστασης), σε μια κωμόπολη έξω απο το Μεξικό, στην πόλη Κογιοακάν.
Από μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ήταν μόλις 6 ετών όταν διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα με αποτέλεσμα το δεξί της πόδι να αναπτυχθεί λιγότερο από το αριστερό. Πολλοί ισχυρίστηκαν πως γεννήθηκε επίσης με την αναπτυξιακή διαταραχή Spina Bifida, που επηρεάζει την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα 18 της χρόνια τραυματίζεται σοβαρά, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με ένα τρόλεϊ. Το αποτέλεσμα ήταν σπασμένα πλευρά, σπονδυλική στήλη, λεκάνη και κλείδα καθιστώντας μόνιμη βλάβη στη μήτρα και απίθανο το ενδεχόμενο να κάνει παιδιά. Ακολούθησαν συνεχόμενες επεμβάσεις και χειρουργεία αλλά και πόνοι οι οποίοι την ακολούθησαν για πάντα.
Ο αντικατοπτρισμός του πόνου και του έρωτα στους πίνακες
Η Φρίντα Κάλο, έπειτα απ όλα αυτά που υπέστη, παράτησε το όνειρό της για την ιατρική και στράφηκε στη ζωγραφική. Το στύλ που χρησιμοποίησε στους πίνακές της ήταν επηρεασμένο απο πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό. Στους πίνακές της απέδιδε κυρίως τον προσωπικό της πόνο αλλά και την σεξουαλικότητά της.
Εκρηκτική, δυναμική, γοητευτική έγινε γνωστή όχι μόνον μέσα από τα έργα της, αλλά και απο τη θυελλώδη ερωτική ζωή της. Ανεξάρτητα απο τον πόνο που ένιωθε σωματικά, αλλά και ψυχολογικά κατάφερε να γίνει μια απο τις σημαντικότερες ζωγράφους.
Δεν άργησε να έρθει ο έρωτας στη ζωή της καθώς παντρεύτηκε για δυο φορές τον γνωστό για τις τοιχογραφίες του, Ντιέγκο Ριβέρα. Ο γάμος τους ήταν γεμάτος καβγάδες με εξωσυζυγικές σχέσεις και απο τις δυο πλευρές. Η Φρίντα είχε σχέσεις πάντοτε με διάσημους άντρες…αλλά και γυναίκες όπως αυτή με τον Λέων Τρότσκι, αλλά και την ηθοποιό-τραγουδίστρια Τζοζεφίν Μπέικερ.
Ο Επίλογος
Η Φρίντα πεθαίνει στις 13 Ιουλίου του 1954 στην ηλικία των 47 ετών. Καθηλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου, όπως και τον περισσότερο χρόνο της ζωής της, «φεύγει» απο πνευμονική εμβολή. Δεν έλειψαν βέβαια οι φήμες πως η Φρίντα πέθανε έπειτα απο υπερβολική χρήση ηρεμιστικών. Ωστόσο αυτο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως.
Μια απο τις τελευταίες καταχωρίσεις της στο ημερολόγιό της ήταν η εξής: «Ελπίζω η έξοδός μου να είναι χαρμόσυνη και ελπίζω να μη γυρίσω ποτέ..»Φρίντα
Παρακάτω θα διαβάσουμε τις 10 ατάκες που είπε για τον έρωτα και οι οποίες άφησαν εποχή.
1. «Είχα δύο μεγάλες ατυχίες στη ζωή μου. Το ένα ήταν το τρόλεϊ και το άλλο ήταν ο Ντιέγκο. Ο Ντιέγκο ήταν σαφώς το χειρότερο.»
2. «Εάν μπορούσα να σου δώσω ένα πράγμα, θα ήθελα να σου δώσω την ικανότητα να δεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια μου. Μόνο τότε θα καταλάβεις πόσο ξεχωριστός είσαι για μένα.»
3. «Εκεί που δεν μπορείς ν’ αγαπήσεις, μη χάνεις τον χρόνο σου.»
4. «Δεχτείτε έναν εραστή που σας κοιτάζει λες και είστε ένα μπισκότο με ουίσκι.»
5. «Σ΄ αγαπώ πιο πολύ κι από το ίδιο μου το δέρμα.»
6. «Μπορούμε να εφεύρουμε ρήματα; Θέλω να σου πω ένα εγώ σε ουρανώ. Έτσι τα φτερά μου θα απλωθούν τεράστια για να σ΄ αγαπώ άπειρα.»
7. «Τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από το γέλιο. Είναι δύναμη το να μπορείς να γελάς, να αφήνεις τον εαυτό σου να νιώθει ελαφρύς. Η τραγωδία είναι το πιο γελοίο πράγμα.»
8. «Στο τέλος της ημέρας, μπορούμε να αντέξουμε πολλά περισσότερο από ό, τι νομίζουμε ότι μπορούμε.»
9. «Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Όλα αλλάζουν, όλα κινούνται, όλα περιστρέφονται, όλα πετούν και φεύγουν μακριά.»
10. «Δεν είμαι άρρωστη, είμαι σπασμένη. Αλλά είμαι ευτυχισμένη όσο μπορώ να ζωγραφίζω.»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας