Βρετανία: Η κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον μόλις ξεκίνησε – Φωνές για άμεση αποχώρησή του
Πηγή: reuters
Περίπου δώδεκα υποψήφιοι προσδοκούσαν την Παρασκευή να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον στη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος παραιτείται μετά την “ανταρσία” στους κόλπους της κυβέρνησης και του Συντηρητικού κόμματος που ζητούσαν την άμεση απομάκρυνσή του.
Ο Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του ηγέτη των Συντηρητικών αρχικά κι εν συνεχεία από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τις δεκάδες παραιτήσεις, που ξεπέρασαν τις 50, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης του.
Ο αγώνας για την επιλογή του διαδόχου του – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες – βρίσκεται σε εξέλιξη με ανώτερα στελέχη και μερικά λιγότερο γνωστά μέλη του κοινοβουλίου (βουλευτές) να αναμένεται να ρίξουν το καπέλο τους στο ρινγκ.
Εν τω μεταξύ, ο Τζόνσον, ο οποίος “έπεσε” μετά από μια σειρά σκάνδαλα που έπληξαν την αξιοπιστία του, παραμένει πρωθυπουργός, σε μια κατάσταση που οι αντίπαλοι, και πολλοί στο δικό του κόμμα, λένε ότι είναι αβάσιμη.
«Νομίζω ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές πρέπει να τον ξεφορτωθούν σήμερα», δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο BBC TV. “Είναι απλά γελοίο ότι είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ποτέ δεν νοιάστηκε και φρόντισε τίποτα στη ζωή του”.
Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τον Τζόνσον να αποχωρήσει αμέσως, υποσχόμενο να διεξαγάγει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο εάν δεν εκδιωχθεί αμέσως.
«(Τζόνσον) παραμένει πρωθυπουργός μέχρι να βρεθεί νέος πρωθυπουργός, έτσι λειτουργεί το σύστημά μας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Τζέιμς Κλέβερλι στο Sky News.
Ο Τζόνσον, ο οποίος πριν από λιγότερο από τρία χρόνια κέρδισε εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία, καταστράφηκε από σκάνδαλα που περιελάμβαναν παραβιάσεις των κανόνων περιορισμού της πανδημίας COVID-19, πολυτελή ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας του και διορισμό υπουργού που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακή συμπεριφορά.
Εθνικό συμφέρον
Ο Τζόνσον είπε στο υπουργικό συμβούλιο των κορυφαίων υπουργών του – μερικοί από τους οποίους διορίστηκαν μετά την ανακοίνωση ότι θα παραιτηθεί – ότι δεν θα έκανε μεγάλες αλλαγές κατεύθυνσης που θα έδενε τα χέρια του διαδόχου του.
Αλλά στην ομιλία του προς το έθνος, όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του, δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «παραίτηση»και χαρακτήρισε την αναγκαστική αναχώρησή του ως «εκκεντρική», και τέτοια είναι η επίμονη δυσπιστία στη συμπεριφορά του που ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Ο Μάτζορ είπε ότι ο Τζόνσον πρέπει να φύγει τώρα.
«Το να επιτρέπεται σε έναν πρωθυπουργό του οποίου οι υπουργοί μόλις παραιτήθηκαν μαζικά χωρίς εμπιστοσύνη στην ηγεσία του να παραμείνει στη θέση του δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η εφημερίδα Times στο κύριο άρθρο της.
Εν τω μεταξύ, πολλοί Συντηρητικοί στρέφουν την προσοχή τους στην αντικατάστασή του με πλήρη απασχόληση, χωρίς να λείπουν φιλόδοξοι υποψήφιοι.
Μέχρι στιγμής, μόνο η Γενική Εισαγγελέας Suella Braverman και ο Tom Tugendhat, πρόεδρος της Επιλεγμένης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, έχουν επιβεβαιώσει επίσημα την επιθυμία τους για την ανάληψη της ηγεσίας , και περίπου άλλοι δώδεκα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για τη θέση.
Μεταξύ αυτών που θεωρούνται πρωτοπόροι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, αν και κανένας από αυτούς δεν έχει ακόμη δηλώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα.
Αν και οι ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, οι Συντηρητικοί νομοθέτες θα περιορίσουν τους υποψήφιους σε δύο τελευταίους και στη συνέχεια τα μέλη του κόμματος -που αριθμούν λιγότερο από 200.000 άτομα- θα αποφασίσουν ποιος θα είναι αρχηγός και ο επόμενος πρωθυπουργός.
Όποιος κι αν είναι αυτός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τρομακτικό in-tray.
Η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει εκτοξευόμενο πληθωρισμό, υψηλό χρέος και χαμηλή ανάπτυξη, με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τη στενότερη οικονομική πίεση των τελευταίων δεκαετιών, όλα στο πλαίσιο μιας ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.
Υπάρχει επίσης αυξανόμενη βιομηχανική αναταραχή με εκτεταμένες απεργίες από τους εργαζόμενους των σιδηροδρόμων, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων και του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης, απειλούν επίσης με αποχωρήσεις.
Παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός του θρίαμβος το 2019 βασίστηκε στην υπόσχεσή του να «ολοκληρώσει το Brexit», η Βρετανία παραμένει σε σκληρή αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Ό,τι αποφασίσει να κάνει το κόμμα στη συνέχεια, πρέπει να το κάνει γρήγορα», ανέφερε η εφημερίδα Daily Telegraph στο κύριο άρθρο της. «Η χώρα δεν θα κατανοήσει ούτε θα συγχωρήσει έναν παρατεταμένο διαγωνισμό ηγεσίας εν μέσω οικονομικής κρίσης και με την απειλή ενός ευρύτερου πολέμου στην Ευρώπη πάντα παρούσα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας