ΟΑΣΕ: Καταδίκη Τουρκίας για Δίκαιο της Θάλασσας
Πηγή: kleo/hellasjournal
Σε απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε η Τουρκία σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας προχώρησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στο Μπέρμιγχαμ, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Τουρκίας προσπάθησε να περάσει τροπολογία, με την οποία επιχειρούσε να διαγράψει ρητή αναφορά σχετική με την εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Θάλασσα. Ωστόσο, η τουρκική τροπολογία προσέκρουσε στην άρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας.
Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ, διατύπωσε ρητή και σαφή ένσταση, καταγγέλλοντας υποβάθμιση των νομικά δεσμευτικών προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ε. Χαραλαμπίδου κατηγόρησε την Τουρκία ότι απειλεί την Ελλάδα με πολεμική σύρραξη και ότι, την ίδια στιγμή, επικαλείται δικαιώματα που προβλέπονται από τη Σύμβαση, αν και η γειτονική χώρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σ’ αυτή.
Σημειωτέον ότι ο ΟΑΣΕ είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για τη διαφύλαξη της ασφαλείας στον κόσμο και ότι ιδρύθηκε το 1975, στο Ελσίνκι ως Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και μετονομάστηκε στο όνομα που έχει σήμερα το 1995. Σκοπός της δημιουργίας του σπουδαίου διεθνούς Οργανισμού είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση, η αποτροπή συγκρούσεων, η διαχείριση κρίσεων και η αποκατάσταση μετά από συγκρούσεις, καθώς και να προάγει τη συνεργασία στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο ΟΑΣΕ μεριμνά ιδιαίτερα για το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό είναι ένα σώμα του διεθνούς δικαίου που διέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών σε θαλάσσιο περιβάλλον, και αφορά θέματα, όπως είναι τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας, οι αξιώσεις θαλάσσιων ορυκτών και η δικαιοδοσία των παράκτιων υδάτων.
Αν και προέρχεται από μια σειρά διεθνών εθίμων, συνθηκών και συμφωνιών, το σύγχρονο δίκαιο της θάλασσας προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας , που ισχύει από το 1994 και η οποία είναι γενικά αποδεκτή ως κωδικοποίηση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και θεωρείται ως το «Σύναγμα των Ωκεανών».
Η απόφαση αυτή του ΟΑΣΕ συνιστά, λοιπόν, σημαντική ήττα για την τουρκική πλευρά και το καθεστώς Ερντογάν ειδικότερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας