ΕΚΤ: Η αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγεί τις αποφάσεις για τα επιτόκια
Πηγή: Αρχείου
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από δέκα και πλέον χρόνια έχει… ξεκινήσει. Η απόφαση για την αύξηση, η οποία έχει προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
Αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκφρασθεί η πρόθεση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης), δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μεγαλύτερη αύξηση καθώς ορισμένα μέλη του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πιέζουν για να εξετασθεί μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, λόγω του επίμονα ανοδικού πληθωρισμού.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριζε έως πρόσφατα την αύξηση των 25 μ.β., αλλά στο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Σίντρα της Πορτογαλίας τόνισε ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί ταχύτερα αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει.
Πληθωρισμός ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση διαπερνούν το σύνολο των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν για περισσότερα από είκοσι χρόνια και εγείροντας τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα σε πολλές χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία, εκτός από τη διακοπή φυσικού αερίου προς τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και άλλες.
Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός στις χώρες, που χρησιμοποιούν το ευρώ, σημείωσε άλλο ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, που ωθήθηκε υψηλότερα από την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της ευρωζώνης έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας το 8,1% που είχε καταγραφεί τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που η αρμόδια στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat. Έτσι, πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων για το ευρώ το 1997.
Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν κατά 41,9% και οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν κατά 8,9%, και οι δύο ταχύτερα από τις αυξήσεις που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά τους, συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών. Το μπλοκ των 27 κρατών – μελών θέλει να αναταποδώσει το χτύπημα στη Μόσχα και να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, αλλά προσθέτει επίσης στον οικονομικό πόνο για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις καθώς οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας και οι τιμές στην αντλία εκτινάσσονται στα ύψη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας