Ryanair: “Έρχεται” 12ήμερη απεργία μέσα στον Ιούλιο
Μετ΄εμποδίων τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια παρουσιάζονται δυσλειτουργίες μετά από δύο χρόνια πανδημίας με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία εκατομμυρίων ταξιδιωτών, αλλά και εικόνες χάους.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απεργία που προγραμματίζουν τα πληρώματα καμπίνας της Ryanair που έχουν ως βάση τους την Ισπανία για 12 ημέρες μέσα στον Ιούλιο, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως ανακοίνωσαν το Σαββάτο τα συνδικάτα εργαζομένων USO και SICTPLA.
Η ανακοίνωση αυτή, καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο πρόκλησης συνθηκών χάους στα αεροδρόμια, καθώς η φετινή τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Επίσης, η ανακοίνωση έγινε κατά την τελευταία ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης των πληρωμάτων, που άρχισε την Πέμπτη, οδηγώντας την Ryanair στην ακύρωση δέκα πτήσεων σήμερα στην Ισπανία.
Γερμανία
Την ίδια ώρα, ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα γερμανικά αεροδρόμια. Πολλές αεροπορικές εταιρείες μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην αυξημένη τουριστική κίνηση λόγω εποχής, ακυρώνουν πολλές πτήσεις. Τις προάλλες αίφνης η Lufthansa διάγραψε 2200 από τις 80.000 πτήσεις από το πρόγραμμά της με επίκεντρο την Φρανκφούρτη και το Μόναχο, πτήσεις ανάμεσα σε γερμανικούς ή ευρωπαϊκούς προορισμούς, προσφέροντας εναλλακτικές πτήσεις ή σιδηροδρομικές συνδέσεις. Ίδια τύχη έχουν και όσοι έχουν κλείσει με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Το πρόβλημα είναι ότι λείπει προσωπικό. Λείπουν συγκεκριμένα 7.200 εργαζόμενοι, που φαίνεται ότι επειδή την περίοδο της πανδημίας δεν υπήρχε κίνηση στα αεροδρόμια, αναζήτησαν αλλού απασχόληση. Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, παρουσίασαν ένα σχέδιο δράσης που στηρίζεται βασικά στην προσωρινή απασχόληση αλλοδαπών για να συνδράμουν στο check in και στους τομείς ασφαλείας. Επιπλέον θα συσταθεί διυπουργική ομάδα εργασίας για την εφαρμογή των μέτρων.
Πόσο όμως γρήγορα θα γίνουν όλα αυτά; Οι συνθήκες πιέζουν, οι επιβάτες θέλουν να ζήσουν ένα κανονικό καλοκαίρι για πρώτη φορά χωρίς ασφυκτικά μέτρα πανδημίας και οι αεροπορικές εταιρείες να βγάλουν τα σπασμένα δύο χρόνων περιοριστικών μέτρων. Όμως κανείς εκ των τριών υπουργών δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε θα πιάσουν δουλειά οι νέοι εργαζόμενοι. Ο τουριστικός κλάδος ελπίζει σε 1500 με 2.000 εργαζόμενους κυρίως από την Τουρκία και τις βαλκανικές χώρες. «Ίσως οι πρώτοι να έρθουν το νωρίτερο τον Αύγουστο, όταν όμως θα είναι ήδη πολύ αργά» είπε πρόσφατα σε συνέντευξη στο Reuters ο Τόμας Ρίχτερ, επικεφαλής της Ένωσης Εργοδοτών Παροχής Υπηρεσιών Εδάφους στα αεροδρόμια. «Το πρόβλημα δεν λύνεται, αλλά σίγουρα το μέτρο βοηθάει». Και οι τρεις υπουργοί νίπτουν τα χείρας και δεν θεωρούν ότι ευθύνονται για την κατάσταση. Εκτός της έλλειψης προσωπικού, παρουσιάζονται και βλάβες στο γερμανικό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με την εγκατάσταση ενός νέου λογισμικού με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πολλές πτήσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας