Σολτς: “Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν”
Πηγή: newsroom.consilium.europa
“Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος χωρίζεται στην παγκόσμια “Δύση” – δηλαδή στην Ομάδα των Επτά και τους φίλους τους στον Βορρά – και σε όλους τους άλλους”, προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, καθώς έχουν ήδη αποδυναμώσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία.
«Δεν είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει χωριστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF από το Σλος Ελμάου στην Άνω Βαυαρία, όπου πραγματοποιείται από χθες, Κυριακή, η σύνοδος κορυφής της G7 και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη σύνοδο έχουν προσκληθεί η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και η Αργεντινή. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν συντάχθηκε με τη Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», υπενθύμισε, για να προσθέσει: «Πρέπει τώρα να δείξουμε αλληλεγγύη, γιατί η πολεμική επίθεση έχει συνέπειες σε όλον τον κόσμο».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο καγκελάριος ανέφερε ότι από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητηθούν σήμερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, όταν λ.χ. έχει φέτος πωληθεί περίπου 30% περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο απ’ ό,τι πέρυσι, ο καγκελάριος τόνισε ότι οι κυρώσεις συνέβαλαν «στην σημαντική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η Ρωσία έχει πλέον αποκοπεί από την τεχνολογική πρόοδο.
Ως προεδρεύων της Ομάδας των Επτά, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια «λέσχη για το κλίμα», με στόχο τη διευκόλυνση της διακρατικής συνεργασίας για περιβαλλοντικές πολιτικές. «Αφορά τη συνεργασία μεταξύ χωρών οι οποίες είναι πρόθυμες να καταστούν ουδέτερες σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα», διευκρίνισε ο καγκελάριος. Η Γερμανία θέλει να το επιτύχει έως το 2045, πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εκφράζονται πιο επιφυλακτικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας