ΝΑΤΟ: Τι θα επιδιώξουν οι ΗΠΑ μεθαύριο;
Πηγή: Pixabay/ Αρχείου
Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον γιατί γίνεται σε μια πολλαπλά κρίσιμη στιγμή για την Συμμαχία. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ουδέποτε αμφισβητήθηκε στα σοβαρά, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει – λογικά – την ενίσχυση των συνθηκών που θα αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της διεθνούς έντασης, με δεδομένο τον συνεχιζόμενο για πέμπτο μήνα πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης είναι μια ευκαιρία να επεκταθεί στη βάση των πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τον Απρίλιο, εκπληρώνοντας την άμεση ανάγκη για περαιτέρω αποτρεπτικά μέτρα στην Ανατολική Ευρώπη με σαφή και ξεκάθαρη αποφασιστικότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Σύνοδος Κορυφής να περιοριστεί στη λήψη ορισμένων ημίμετρων, κάτι που η Ρωσία θα έβλεπε ως σημάδι αδυναμίας, προκαλώντας περαιτέρω επιθετικότητα. Οι ΗΠΑ πρέπει, λογικά, να διασφαλίσουν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα κινηθεί προς μια σταθερή και ασφαλή Ευρώπη, διότι αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη και προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, που επιδιώκουν ένα δυναμικό ΝΑΤΟ ικανό να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα κατά των κρατών μελών του.
Επιπλέον, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και ασφαλείας, οι ΗΠΑ έχουν ζωτικό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί βαθιά αποσταθεροποιητική. Η βασική αποστολή του ΝΑΤΟ σχετικά με την αποτροπή της επιθετικότητας κατά των κρατών μελών, διατηρεί πλήρως την επικαιρότητά της. Άρα , για να αποφευχθούν περαιτέρω λανθασμένοι υπολογισμοί και να μειωθεί η πιθανότητα να χτυπήσει ο Πούτιν ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική της στάση, ξεκινώντας με την εφαρμογή των υποσχέσεων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αναφορικά με τη δημιουργία νέων δυνάμεων για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η υποστήριξη της ταχύτερης εξέτασης των υποψηφιοτήτων τη Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια προσθέτοντας δύο χώρες με την ικανότητα και την προθυμία να συνεισφέρουν στο έργο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα παρέχει ασφάλεια και έλεγχο σε κρίσιμες περιοχές, όπως είναι η Αρκτική, η Βαλτική και οι Σκανδιναβικές περιοχές.
Ακόμη, οι ΗΠΑ αναμένεται λογικά να συνεχίσει την ανάπτυξη της πυραυλικής άμυνας. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 2021, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να «παρέχει μια ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων του ΝΑΤΟ». Η απειλή για τη Συμμαχία από τους εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους παραμένει και, ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να αναπτύξει περαιτέρω τις στρατιωτικές δυνατότητές του.
Είναι πια σαφές, εκτιμούμε, ότι η δεύτερη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει τη μάλλον αφελή στάση όσων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού θεωρούσαν ότι η Ρωσία του Πούτιν θα ήταν ένας καλοπροαίρετος γείτονας, όσο η Δύση θα παρείχε στο Κρεμλίνο διαβεβαιώσεις πολιτικού κατευνασμού. Οι ΗΠΑ θα πρέπει, συνεπώς, να διασφαλίσουν ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που η ίδια, εξάλλου, έδωσε την περασμένη άνοιξη, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για ενίσχυση της αποτροπής της ρωσικής επεκτατικότητας στη Γηραιά Ήπειρο, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας