Ουκρανία: Πάνω από 77 ανθρακωρύχοι είναι παγιδευμένοι σε ορυχείο στο Ντονέτσκ
Πηγή: NPR, AP
Περίπου 77 ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στην ανατολική Ουκρανία στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο που προκλήθηκε από βομβαρδισμό, μετέδωσε σήμερα Σάββατο [18/6] το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA.
«Ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από (τις ουκρανικές δυνάμεις), η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο Ζασιάντκο στο Ντονέτσκ διακόπηκε, 77 ανθρακωρύχοι παραμένουν κάτω από τη γη», μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο την εδαφική άμυνα των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών της περιφέρειας της Ουκρανίας.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το Κίεβο, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία διαψεύδει τακτικά τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε επιθέσεων στις δύο περιοχές που περιλαμβάνει το Ντονμπάς, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου αυτονομιστές κατέλαβαν μεγάλα τμήματα εδάφους το 2014.
Η Ρωσία αναγνώρισε τις δύο αυτές περιοχές ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες την παραμονή της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Απειλεί να καταστρέψει γέφυρα καίριας σημασίας στην Κριμαία
Η Ουκρανία φάνηκε να απειλεί εκ νέου ότι θα βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, στην Κριμαία, δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες για την κατασκευή της. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο έκτασης 300 σελίδων το οποίο κατ’ αυτή περιέχει τα επίσημα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο. Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του εγγράφου με ανεξάρτητο τρόπο.
Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του ουκρανού στρατηγού Ντμίτρο Μαρτσένκο ότι η γέφυρα θα μετατρεπόταν στον «στόχο υπ’ αριθμόν ένα» εάν το Κίεβο αποκτούσε οπλικά συστήματα με δραστικό βεληνεκές ικανό για να την πλήξουν. Εξήγησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη γέφυρα αυτή, μήκους 18 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει εφόδια τόσο στην Κριμαία, όσο και στα στρατεύματά της στη νότια Ουκρανία.
Η κατασκευή της γέφυρας κόστισε δισεκατομμύρια. Συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα από το 2018. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι έχουν ληφθεί όλες οι δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλεια της Κριμαίας. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απειλή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλουν στο στόχαστρο τη γέφυρα.
Η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας