Τσαβούσογλου: Αποχώρησε από το πάνελ του φόρουμ στην Αχρίδα – Ποιος ήταν ο λόγος
Πηγή: Αρχείου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί το βράδυ της Πέμπτης [16/6] στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών που διεξάγεται στην Αχρίδα, αποχώρησε από το σχετικό πάνελ χωρίς να μιλήσει.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Telma, ο Τσαβούσογλου αποχώρησε από το πάνελ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η χώρα του δεν συμπεριλαμβανόταν στο λογότυπο/χάρτη της διοργάνωσης.
Όπως σημειώνεται αποχώρησε μόνο από το πάνελ, ενώ συνέχισε τις επαφές του στο περιθώριο του Φόρουμ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση από τους διοργανωτές για το συμβάν.
Τσαβούσογλου: “Οι απαντήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Τουρκίας”
“Τα έγγραφα που έστειλαν η Σουηδία και η Φινλανδία στην Τουρκία σχετικά με τις υποψηφιότητες τους στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας και οι ανησυχίες της πρέπει να απαντηθούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας μετά από συναντήσεις τους στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι απαντήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν κάλυψαν τις τουρκικές ανησυχίες και η Άγκυρα ενημέρωσε τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το ΝΑΤΟ για τις ελλείψεις.
«Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις «εύλογες ανησυχίες» τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας που τις ώθησαν να ζητήσουν την ένταξή τους.
Εντούτοις, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας και οι τρεις χώρες να καταβάλουν κάποια προσπάθεια κατανόησης και υποστήριξης μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα είναι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι άλλες δύο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
«Αυτοί (οι περιορισμοί) πρέπει να αρθούν επίσης, αυτή είναι μια προσδοκία μας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών και όχι μέσω οποιουδήποτε είδους κυρώσεων. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία τον περασμένο μήνα, σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας