Ρωσία: Το Κρεμλίνο ετοιμάζει το «ρωσικό Νταβός» εν μέσω κυρώσεων

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ετοιμάζει το «ρωσικό Νταβός» εν μέσω κυρώσεων

Πηγή: Αρχείου

Απούσα η παγκόσμια οικονομική ελίτ της Δύσης

 Η Ρωσία φιλοξένησε για χρόνια παγκόσμιους ηγέτες και τιτάνες των επιχειρήσεων στο ετήσιο οικονομικό της φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, αλλά το “ρωσικό Νταβός” θα δει ελάχιστα από την παγκόσμια οικονομική ελίτ αυτή τη φορά με τη Μόσχα να είναι απομονωμένη από κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα, για να αναπληρώσει την έλλειψη συμμετεχόντων που προσωποποιούν τη δυτική οικονομική δύναμη, η Ρωσία δίνει συμμετοχή σε μικρότερους παίκτες ή χώρες όπως η Κίνα – η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – που δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις.

«Οι ξένοι επενδυτές δεν προέρχονται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, δείχνοντας τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

«Τέτοιοι επενδυτές και επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και θα λάβουν ενεργό μέρος στο φόρουμ».

Το Κρεμλίνο εγκαινίασε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) το 1997 για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να συζητήσει την οικονομική πολιτική και να προβάλει μια εικόνα ότι ήταν ανοιχτό για επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της σοβιετικής κομμουνιστικής κυριαρχίας.

Η Ρωσία για καιρό συνέκρινε το SPIEF με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, την ετήσια εκδήλωση για παγκόσμιους VIP που πραγματοποιείται στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων, το Νταβός για να συζητηθούν τα προβλήματα του κόσμου.

Τώρα, με τους δυτικούς ηγέτες να αποφεύγουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα έχει παραδοσιακές συναντήσεις με δυτικούς ηγέτες και επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Δεν υπήρχαν ονόματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών ή των CEO τους στο δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα για το SPIEF 15-18 Ιουνίου – αντανακλώντας φόβους τιμωρίας στο πλαίσιο του πιο σαρωτικού καθεστώτος κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη δύναμη.

Ακόμη και εταιρείες που έχουν παραμείνει στη Ρωσία παρά τη γενική φυγή δυτικών επενδυτών δεν περιλαμβάνονταν στο χρηματιστήριο.

Σε μια εξαίρεση από την απουσία δυτικών προσωπικοτήτων, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρωσία μαζί με Γάλλους και Ιταλούς ομολόγους θα μιλήσουν σε μια συνεδρίαση την Πέμπτη με τίτλο «Δυτικοί επενδυτές στη Ρωσία: Νέα πραγματικότητα».

Τοξικές σχέσεις

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση έχουν γίνει τοξικές από τότε που έστειλε τεθωρακισμένες δυνάμεις στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την άρση των απειλών για την ασφάλειά της. Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της αποκαλούν τις ενέργειες της Ρωσίας απρόκλητη εισβολή με στόχο την αρπαγή εδαφών.

Επομένως, το SPIEF θα δείχνει και θα έχει πολύ διαφορετική αίσθηση φέτος.

Έχοντας στρώσει κάποτε το κόκκινο χαλί για άτομα όπως η τότε Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Λόιντ Μπλάνκφαϊν της Goldman Sachs, ο Βίκραμ Πάντιτ της Citi και ο Ρεξ Τίλερσον της ExxonMobil, η Ρωσία θα δώσει την κορυφαία χρέωση αυτή την εβδομάδα στους προέδρους των συμμαχικών κρατώνη Καζακστάν και Αρμενία.

Καθώς ξένες εταιρείες καταγράφουν απώλειες δισεκατομμυρίνω από τις κάποτε υποσχόμενες ρωσικές επενδύσεις τους, εγχώριες εταιρείες και τράπεζες σπεύδουν να εξαγοράσουν τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει πίσω.

“Οι κυρώσεις είναι μακροπρόθεσμες. Η παγκοσμιοποίηση όπως παλιά έχει τελειώσει”, δήλωσε στην επιχειρηματική καθημερινή RBC ο Αντρέι Κοστιν, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της οποίας έχει επιβληθεί κυρώσεις. «Ο κόσμος πιθανότατα θα χωριστεί αυστηρά σε «εμείς» και «αυτούς» για άλλη μια φορά».

«Νέες ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο»

Τα προηγούμενα χρόνια, οι συνεδριάσεις του SPIEF θα επικεντρώνονταν σε θέματα προσανατολισμένα στις επενδύσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση από τη Μόσχα, οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) και η εκπαίδευση των Ρώσων στο εξωτερικό.

Φέτος, ο επίσημος τίτλος του SPIEF είναι «New Opportunities in a New World». Τα θέματα της συνόδου περιλαμβάνουν νέες δυνατότητες για τη ρωσική οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση του εμπορίου με τις πέντε μη δυτικές δυνάμεις των BRICS και το μέλλον του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα που υπόκειται σε κυρώσεις.

Μια άλλη συνεδρία – “Μια νέα μορφή διεθνούς συνεργασίας: πώς θα γίνουν οι πληρωμές;” – θίγει την απόρριψη της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και την κίνησή της να παρακάμψει την απαγόρευση απαιτώντας πληρωμές για εξαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια. Θα έχει ομιλητές από τους Ρώσους συμμάχους από Κούβα και Βενεζουέλα, καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο, οι οποίες επίσης απέφυγαν τις κυρώσεις.

Θα υπάρξει ακόμη και μια σύνοδος για τις “ψευδείς ειδήσεις” – μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Γενική Εισαγγελία και το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Μόσχα επιδιώκει έναν πόλεμο πληροφοριών με τη Δύση για να διαμορφώσει τις αντιλήψεις για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

«Τα πάντα έχουν αλλάξει το τελευταίο εξάμηνο – από προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων και επενδυτικές προτεραιότητες μέχρι τις ανάγκες των ανθρώπων και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», έγραφε η περίληψη μιας συνόδου του SPIEF.

Άλλες χώρες που στέλνουν αξιωματούχους για να παρευρεθούν ή να μιλήσουν εκεί μέσω σύνδεσης βίντεο περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Λευκορωσία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ινδία, το Ιράν, τη Νικαράγουα, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση, επιχειρηματικά στελέχη από σχεδόν 130 χώρες θα λάβουν μέρος παρά τις κυρώσεις.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στο φόρουμ ζήτησαν να μην τυπωθούν τα ονόματα των εργοδοτών τους στα προσωπικά τους σήματα, ανέφερε το RBC, επικαλούμενο την Rosgoncress, την κρατική εταιρεία που διοργανώνει το φόρουμ.

«Τα χρήματα αγαπούν τη σιωπή τώρα όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Ντένις Ντενίσοφ, επικεφαλής του ρωσικού υποκαταστήματος της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας EM.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλήσουν για την επιχείρησή τους κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας του SPIEF ή για μέτρα κατά της κρίσης που λαμβάνουν, επειδή φοβούνται προσωπικές κυρώσεις…και τον κίνδυνο άμεσων και δευτερογενών κυρώσεων κατά των επιχειρήσεών τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play